Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Domácí kečup - vyrobte si jej i vy

Výběr rajčat má zásadní roli na chuť domácího kečupu. Vejčitá rajčata jsou asi nejlepší volbou. Také se z nich vyrábí polévky a omáčky. Jedná se o odrůdy - Roma, San Marzano či Beefmaster.

Domácí kečup a jeho výroba

 

Klidně můžete použít i keříčková rajčata Karla či Šejk. Nebo si je vypěstujte na své zahrádce, vybírejte z odrůd Uragan F1, Tajfun F1 či Orkado F1. Než se rozhodnete uvařit velkou dávku, zkuste si připravit jen malé množství a podle chuti pak přidejte či uberte to, co se vám tam nějak nezdá. Někdo má rád pálivější kečup, tak tam přidá místo sladké papriky pálivou nebo přidá chilli.

 

Dnes si připravíme pikantnější verzi domácího kečupu. Vyrobíme si minimálně 1 l kečupu.

 

  • Rajčata - 1,5 kg
  • Cibule - 250 g (pokrájejte na menší kusy)
  • Kapie - 250 g
  • Jablka - 250 g
  • Cukr krupice - 2-5 lžic
  • Sůl - 1,5 lžíce
  • Ocet - 150 ml
  • Chilli paprička - 1 ks (pokud budou jíst i děti, raději ji vynechte)
  • Mletý zázvor - 1 lžička
  • Sladká paprika - 1-2 lžíce
  • Česnek - 1 stroužek (nakrájený na drobno)
  • Hřebíček - 10 ks
  • Bobkový list - 3 ks

 

Rajčata si opláchněte a nakrájejte na osminky. Připravte si velký hrnec, vhoďte je tam a důkladně je rozmačkejte rukama. Přidejte sůl (zatím jen 1 lžíci) a vařte tak dlouho, dokud nezměknou. Pak rajčata propasírujte přes síto a znovu dejte vařit, ale teď už přidejte i jablka, papriku a cibuli. Jakmile se směs začne vařit, dejte tam i chilli papričku, zázvor, sladkou papriku, česnek, 2 lžíce cukru a ocet, ale jen polovinu z celkového množství.

 

Hřebíček a bobkové listy tam vhoďte také, ale abyste směs nemuseli znovu cedit, dejte je do varných sáčků či do kousku plátýnka. Ten pak můžete po změknutí zeleniny vyndat a zbytek směsi rozmixujete dohladka. Když je směs řídká, dejte ji ještě na chvíli povařit, aby se odpařila přebytečná voda. Nakonec dochuťte dle chuti a nalijte do sklenic. Pak je obraťte dnem vzhůru a nechte odpočívat. Směs vychladne do druhého dne a pak už si na ní můžete pochutnávat dle libosti.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.