Domácí kandované ovoce

Kandování je vlastně jedním ze způsobů, jak si můžeme ovoce konzervovat (uchovat). Jako konzervant se používá cukr. Používá se k tomu jen zralé a kvalitní ovoce.

Kandovaná pomerančová kůra

 

Připravte si domácí kandovanou pomerančovou kůru

 

  • Krystalový cukr - 500 g
  • Pomerančová kůra - 500 g
  • Voda - ¼ l (+ voda na máčení a vaření)
  • Moučkový cukr - 150 g

 

Pomerančovou kůru musíte pečlivě opláchnout a očistit kartáčkem na ovoce. Poté je nechte chvíli okapat. Krájejte je na stejně velké kousky, které pak vhodíte do misky se studenou vodou. Kousky kůry tam nechte máčet asi 3 dny, ale nezapomeňte každý den tu vodu vyměnit. Po 3 dnech slijte vodu a kůru dejte do hrnce.

 

Zalijte ji čistou vodou a vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Nechte ji vychladnout a až bude téměř studená, vymačkejte ji a vložte do cukrového roztoku. Ten si připravíte z krystalového cukru a vody. Promíchejte a uvařte. V tomto vzniklém hustém sirupu pak obalíte kousky kůry a po vyjmutí jednotlivých kousků je ještě obalte v moučkovém cukru. Nakonec je rozložte někam na plech a nechte důkladně oschnout.

 

Na kandovaných třešních si jistě také pochutnáte

 

  • Bio citron - kůra z 1 ks
  • Třešně či višně - asi 1 kg (přibližně 4 hrsti)
  • Krupicový cukr - 2 hrnky
  • Voda - 2 hrnky
  • Med - 2 hrnky

 

Ovoce si opláchněte a zbavte ho pecek a stopek. Z citronové kůry odstraňte bílou vrstvu a pak ji nakrájejte na drobno. Připravte si hrnec nejlépe s tlustým dnem, do kterého dáte cukr, přilijte med a vodu a vše promíchejte. Pořádně všechno svařte a poté tam přidejte i třešně s citronovou kůrou a odstavte z ohně. Směs dejte do lednice a nechte ji tam přes noc chladit.

 

Další den si oddělte šťávu od ovoce. Šťávu nechte ještě jednou přejít varem a pak ji znovu nalijte na třešně. Tenhle postup opakujte celý týden. Po 7 dnech nechte ovoce okapat. Šťávu nevylévejte, když si ji zředíte vodou, můžete ji vypít. Jakmile budou třešně řádně okapané a suché, máte hotovo. Kandované třešně pak můžete použít při pečení bábovky či k dozdobení cukroví.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies