Připravte si domácí kandovanou pomerančovou kůru
- Krystalový cukr - 500 g
- Pomerančová kůra - 500 g
- Voda - ¼ l (+ voda na máčení a vaření)
- Moučkový cukr - 150 g
Pomerančovou kůru musíte pečlivě opláchnout a očistit kartáčkem na ovoce. Poté je nechte chvíli okapat. Krájejte je na stejně velké kousky, které pak vhodíte do misky se studenou vodou. Kousky kůry tam nechte máčet asi 3 dny, ale nezapomeňte každý den tu vodu vyměnit. Po 3 dnech slijte vodu a kůru dejte do hrnce.
Zalijte ji čistou vodou a vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Nechte ji vychladnout a až bude téměř studená, vymačkejte ji a vložte do cukrového roztoku. Ten si připravíte z krystalového cukru a vody. Promíchejte a uvařte. V tomto vzniklém hustém sirupu pak obalíte kousky kůry a po vyjmutí jednotlivých kousků je ještě obalte v moučkovém cukru. Nakonec je rozložte někam na plech a nechte důkladně oschnout.
Na kandovaných třešních si jistě také pochutnáte
- Bio citron - kůra z 1 ks
- Třešně či višně - asi 1 kg (přibližně 4 hrsti)
- Krupicový cukr - 2 hrnky
- Voda - 2 hrnky
- Med - 2 hrnky
Ovoce si opláchněte a zbavte ho pecek a stopek. Z citronové kůry odstraňte bílou vrstvu a pak ji nakrájejte na drobno. Připravte si hrnec nejlépe s tlustým dnem, do kterého dáte cukr, přilijte med a vodu a vše promíchejte. Pořádně všechno svařte a poté tam přidejte i třešně s citronovou kůrou a odstavte z ohně. Směs dejte do lednice a nechte ji tam přes noc chladit.
Další den si oddělte šťávu od ovoce. Šťávu nechte ještě jednou přejít varem a pak ji znovu nalijte na třešně. Tenhle postup opakujte celý týden. Po 7 dnech nechte ovoce okapat. Šťávu nevylévejte, když si ji zředíte vodou, můžete ji vypít. Jakmile budou třešně řádně okapané a suché, máte hotovo. Kandované třešně pak můžete použít při pečení bábovky či k dozdobení cukroví.
Diskuze