Dobromysl obecná alias oregano

Koření pochází ze Středozemí, ale dnes už ji najdeme růst i na našich loukách. Již v minulosti se hojně používala a to především kvůli jejím zázračně léčivým účinkům. 

Dobromysl alias oregano

 

Tato bylinka prý dokázala přičarovat lásku a patřila mezi “svatojánské kvítí”. Když jste si ji natrhali přesně na svátek sv. Jana, ochránila lidi i domácí zvířata před onemocněním. Je to divoká rostlina, ze které šlechtěním vznikly různé kultivary silnější chuti, nízké, zakrslé, s pestrými lístky a mnoho dalších.

 

Dobromysl je vytrvalá keříčkovitá bylina s dřevnatým oddenkem, který je ozdoben jemnými chloupky. Lodyha je načernalé barvy. Bylinka může vyrůst až do 60 cm. Dobromysl u nás roste volně, ale k pěstování můžete použít i jiné odrůdy - krétské či francouzské oregano. Jestli nemáte zahradu, ale přesto byste si tuto bylinku rádi vypěstovali doma, pak zvolte odrůdu Origanum compactum. Lze ji pěstovat v květináči a vyroste z ní kompaktní keříček. Nesmíte ale zapomenout na drenážní vrstvu, která vám vznikne smícháním substrátu a písku.

 

Pěstování

 

Pokud se rozhodnete, že si ji na své zahrádce vypěstujete, buďte opatrní. Musíte ji neustále krotit, aby vám nakonec nerostla po celé zahradě. Měli byste ji vysadit nejlépe do druhé řady, za nějaké bylinky nižšího vzrůstu. Bylinku musíte sklízet v pravidelných intervalech a nezapomínejte vždy odplevelit a prokypřit půdu v jejím okolí. Umístěte ji na slunné a suché stanoviště, ale můžete ji klidně pěstovat i na skalce.

 

Účinky

 

Dobromysl má protizánětlivé účinky a také pomáhá uvolňovat svalové křeče. Je to přírodní antidepresivum a kromě jiného podporuje i chuť k jídlu. Zmírňuje menstruační bolesti, neboť pomáhá uvolňovat hladké svalstvo. Používá se i jako kloktadlo, které pomáhá léčit zánět dásní. Když vás bodne hmyz, pomůže vám na to odvar z dobromysli, který stačí jednoduše rozetřít na místo bodnutí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies