Děti v kuchyni

Kuchyně patří mezi nejnebezpečnější místa v bytě, hlavně pro děti v batolecím věku. Dětem v kuchyni hrozí různé úrazy od opaření, popálení, pořezání, otrávení, zasažení elektrickým proudem, polknutí předmětu a s tím související udušení či udávení.

Dítě odmítající jídlo

Nebezpečí opaření a popálení

Dítě se může popálit o plotýnku varné desky nebo může dojít k opaření pokud na sebe převrhne hrnec s horkým obsahem. Při vaření je vhodné chránit sporák bezpečnostní ohrádkou a vařit na plotýnkách umístěných v zadní části varné desky. Dávejte pozor, ať držáky pánví nebo hrnců nikdy nepřesahují přes plochu varné desky.

Pozor na elektrický proud

Nebezpečný elektrický proud nečíhá na děti pouze v kuchyni, ale v celém bytě. Malé děti s oblibou strkají prsty do zásuvek nebo okousávají elektrické šňůry. Nebezpečné jsou také šňůry, které visí. Přímo dítě lákají, aby za ně zatahalo a svrhlo na sebe některý ze spotřebičů. Pokud máte doma malé dítě opatřete všechny zásuvky záslepkami, dají se pořídit také elektrické zásuvky s dětskou pojistkou, jejich pořízení je ovšem nákladnější. Vyhněte se používání halogenových žárovek, popřípadě volte takovou konstrukci, která zabrání doteku dětské ruky s horkým povrchem těchto žárovek.

Pojistky šuplíků a skříněk

Děti jsou velice zvědavé, lákají je všechny šuplíky a skříňky. Proto je vhodné dvířka opatřit blokovacími páčkami a pojistkami. V zásuvkách děti mohou najít mnoho nebezpečných věcí od ostrého koření, ostrých předmětů až po igelitové sáčky ty jsou pro děti velice nebezpečné.

Dětské pojistky na varných spotřebičích

Sklokeramické desky se senzorovým ovládáním bývají opatřeny zámkem, který brání dítěti, aby uvedlo desku do provozu. Plynové desky mají dětskou pojistku proti otevření plynu. Na varných plotnách a plynových sporácích je také termopojistka, která přeruší přívod plynu pokud plamen zhasne. Pokud kupujete novou troubu, ujistěte se zda má mechanickou dětskou pojistku, která brání otevření dvířek trouby během pečení. Materiál dvířek by měl být z třívrstvého nebo čtyřvrstvého skla, aby se dítě při dotyku s dvířky nespálilo. Mikrovlnné trouby a myčky nádobí bývají zajištěny proti náhodnému spuštění a otevření dvířek během programu. Jestliže dítě přece jen dvířka otevře program se zastaví.

Jedovaté čistící prostředky

Díky barevnosti jsou čistící prostředky pro děti velice přitažlivé. Prostředky, které používáte by měli mít bezpečnostní uzávěr, je třeba jej vždy pečlivě dotáhnout. Často se stává, že rodiče přelévají čistící prostředky do plastových láhví od minerálek a podobně, což je velice nebezpečné. Vždy uchovávejte tyto prostředky mimo dosah dětí a prázdné láhve se okamžitě zbavte.

Schovejte ubrusy

Stejně jako visící elektrické šňůry lákají děti k zatáhnutí také přečnívající cípy ubrusu. Děti tak na sebe mohou převrhnout při nejmenším talíř s jídlem nebo hrnek s horkou kávou či čajem. Ubrusy tedy schovejte a rohy stolů a malých skříněk opatřete ochrannými kulatými rohy, které ochrání děti před úrazem hlavy.

Bezpečnostních opatření není nikdy dost. Nespoléhejte na to, že dítě zatím nikam nevyleze a nedosáhne. Pokud dítě opravdu něco chce, většinou toho dosáhne.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies