Datle - energetická senzace

Říkají se o nich 2 věci, které si navzájem odporují. Jedni o nich říkají, že po nich snadněji usnou, a ostatní o datlích mluví jako o energetické bombě, jež má podobné účinky jako káva. Tak a teď si vyberte. Datlovník je jedním z nejstarších kulturních rostlin, neboť jsou o nich zmínky už před více než 5000 lety. Datle jsou jednou ze sedmi “izraelských plodin” - ječmen, hrozny, fíky, pšenice, olivy, datle a granátové jablko. Čerstvé datle mají skvělou chuť, ale sušené či lisované datle jsou také výbornou pochoutkou.

datle

 

Ochutnali jste už datle ve slanině?

 

Připravte si tyto výtečné chuťovky. Na 32 chuťovek budete potřebovat:

 

  • Datle - 32 ks
  • Slanina - 16 plátků
  • Měkký sýr - 228 g (ideální je kozí sýr, ale klidně použijte jakýkoliv jiný)
  • Dřevěná párátka - 32 ks

 

Nejprve si dejte předehřát troubu na 180 °C. Pak si rozřízněte datle a vyjměte pecky. Malými lžičkami je naplňte vaším oblíbeným sýrem a trochu je zmáčkněte. Každý plátek slaniny si v polovině rozkrojte a vždy do ½ plátku slaniny zabalte datli se sýrem. Dejte na plech a pečte zhruba 10 minut. Poté ještě otočte na druhou stranu a pečte dozlatova. Než budete chuťovky podávat, dejte na talíř pár ubrousků, aby vsákli přebytečný olej.

 

Objevujte nové chutě. Vyzkoušejte tropickou žemlovku.

 

  • Rohlík - 8 ks
  • Kiwi - 6 ks
  • Mango - 2 ks
  • Vejce - 2 ks
  • Mléko - 300 ml
  • Smetana na šlehání - 200 ml
  • Vanilkový cukr - 1 balení
  • Máta - 1 lžička (nasekaná najemno)
  • Máslo - 80 g
  • Moučkový cukr - 3 lžíce (ale musí být opravdu vrchovaté)
  • Datle - 3 lžíce (nasekané)
  • Hroznové víno
  • Meduňka - 1 lžíce (k dozdobení)

 

Rohlíky nakrájejte na kolečka, mango a kiwi opláchněte, zbavte slupky a dužinu nakrájejte na tenké plátky. Připravte si zapékací mísu či malý pekáč a vymažte je máslem. Na dno dejte jednu vrstvu rohlíků, na ně dejte kiwi a mango, přidejte nasekané datle a opět překryjte další vrstvou rohlíků. Takto postupujte, dokud tam nedáte všechny ingredience, ale nahoře by rozhodně měly být opět rohlíky.

 

Nahoru dejte kousky másla. Pak si pořádně rozšlehejte mléko, žloutky, smetanu, cukr (jen část), vanilkový cukr a mátu. Vše v pekáčku či v zapékací míse zalijte touto směsí a dejte péct na 30 minut. Ze zbytku cukru a vaječných bílků ušlehejte sníh a potřete povrch rozpečené žemlovky. Poté opět vraťte do trouby a pečte tak, aby se sníh zbarvil dozlatova. Nakonec můžete žemlovku dozdobit pomocí hroznového vína, snítky máty či meduňky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies