Cuketa a její využití

Tato jednoletá zelenina vznikla křížením. V kuchyni má všestranné využití. Můžeme ji zapéct, usmažit, ugrilovat či podusit. Má malou energetickou hodnotu a zlepšuje trávení.

cuketa

Tato jednoletá zelenina vznikla křížením. V kuchyni má všestranné využití. Můžeme ji zapéct, usmažit, ugrilovat či podusit. Má malou energetickou hodnotu a zlepšuje trávení.

Účinky

Cuketu tvoří z 90% voda. Má vysoké množství vlákniny a je bohatá na vitamíny A, B a E. Také obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, hořčík a další. Prospívá zažívání a zlepšuje sliznici ve střevech. Pomáhá zvyšovat peristaltiku střev, tudíž má projímavé účinky. Používá se i k léčení revmatismu, onemocnění dny nebo k léčbě cukrovky.


Bojuje s vysokým krevním tlakem a také působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Díky železu pomáhá konzumace cukety léčit chudokrevnost. Proto se doporučuje zvýšená konzumace v období těhotenství. Také je vhodná pro ženy, které trpí silnější menstruací.


Menší cukety mají lepší chuť než větší plody. Jelikož nemá moc výraznou chuť, tak je dobré ji vždy trochu okořenit nebo alespoň osolit. Pokud chcete lehkou, dietní večeři, vyzkoušejte zapečené cukety s rýží. Potřebujete k tomu jen pár surovin.

Zapečené cukety s rýží

  • Cuketa - 4 ks
  • Rýže - 1 šálek
  • Sladká paprika - 1 lžička
  • Cibule - 1 ks
  • Česnek - 4 stroužky
  • Strouhaný sýr - 50 g
  • Strouhanka - 2 lžíce
  • olivový olej, sůl, pepř


Nejprve si cukety omyjte. Pak je rozkrojte a vydlabejte jim dužinu. Do rozpálené pánve vhoďte cibuli, kterou nakrájíte na drobno. Až ji budete mít osmaženou do zlatova, tak ji poprašte paprikou a nechte ji zpěnit, ale jen chvilku. Poté přidejte rýži, špetku soli a trochu pepře. Nalijte tam vodu, alespoň dvojnásobné množství a nechte rýži dusit tak dlouho, dokud nezměkne.


Až rýže změkne, přidejte česnek (nastrouhaný či na jemno nakrájený) a také nezapomeňte na tu vydlabanou dužinu z cuket. Lodičky (vydlabané cukety) osolte, vložte do nich vaši rýži a dejte je do zapékací formy. Ještě je posypejte sýrem a strouhankou. Pak už je stačí zapéct v troubě přibližně na 200 °C nejméně půl hodiny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies