Coursing – zábava nejen pro psy!

Coursing je ideální sportovní aktivitou pro psy, jejím hlavním cílem je ulovit kořist. Běží se na dvě kola, které se od sebe navzájem liší místem startu a překážkou. Více o coursingu se dozvíte právě dnes!

Coursing

Coursing – základní informace o tomto sportu

Coursing je ideální sportovní aktivitou pro psy, jejím hlavním cílem je ulovit kořist (kůže tažená navijákem).

Coursingová dráha dlouhá 700 metrů je navržená tak, aby každý pes mohl individuálně projevit své lovecké schopnosti (pes se musí umět pohybovat v přirozeném terénu s využitím přírodních či dosazených překážek).

Coursing se běží na dvě kola, které se od sebe navzájem liší místem startu a překážkou. Startují vždy dva psi stejné rasy a stejného pohlaví, kteří jsou od sebe odlišeni. Jejich výkony jsou bodově ohodnoceny.

Typy soutěží

  • Mistrovské – na nich se udělují tituly (Mistr ČR, Mistr Moravy apod.).
  • Bodovací - získané body z jednotlivých závodů se sčítají, na závěr roku je udělován titul „Coursingový vítěz roku“. Uděluje se pouze psům s PP.
  • Národní, Mezinárodní a Mistrovství Evropy - tyto jsou určené pouze pro psy skupiny X. FCI (chrti). Při splnění podmínek získává vítěz titul CACIL nebo CACT.

Výkony psů jsou hodnoceny dle 5 základních kritérií

Výkon psů je hodnocen rozhodčími podle pěti základních kritérií: rychlosti, úsilí při pronásledování, inteligence, obratnosti a odolnosti. Každé kritérium je samostatně bodováno. Maximální počet bodů v jednom kole je 100 bodů, minimální počet pro postup psa do druhého kola, je 50 bodů.

Coursing a jeho druhy

  • Hare Coursing – u nás není příliš známý, běhá se především ve Velké Británii. Při tomto typu Coursingu se loví živý zajíc.
  • Lure Coursing – je běžně provozován i v České republice. Psi loví umělou návnadu. Chcete se se svým psem pravidelně účastnit coursingu?

Pořiďte si coursingovou licenci!

Coursingová licence je průkaz, který opravňuje psa k účasti na oficiálních závodech. Lze jí získat za podmínek splnění licenčních běhů. Licenci vydává registrátor licencí coursingové skupiny při ČMKU.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies