Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Čočková polévka na egyptský způsob

Čočkovou polévku známe všichni. Ale u nás si pro sebe a své blízké vaříme jen její tradiční verzi. Zkuste si připravit i její méně známou variantu, která vám určitě také zachutná.

Červená čočka

 

Na domáčí čočkové polévce od maminky či babičky si jistě pochutná každý z nás. Ale některým čočkovou polévku znechutila školní jídelna, tudíž se tato polévka stala pro mnohé z nás neprávem nedoceněná.

 

Jestli ji ale připravíte správně, zaručeně změníte názor. A dáme vám i jednu malou radu. Pokud si čočku nestihnete namočit, můžete do vody přidat trochu jedlé sody.

 

 

Ochutnejte egyptskou variantu čočkové polévky (6 porcí)

 

  • Cibule - 1 ks (větší)
  • Extra panenský olivový olej - 2 lžíce (raději ale použijte přepušťěné máslo ghí, tedy pokud jej seženete)
  • Česnek - 2 stroužky
  • Mrkev - 2 ks (střední)
  • Rajče - 1 ks
  • Brambora - 1 ks (větší)
  • Římský kmín - 1 lžička
  • Kurkuma - 1 lžička
  • Čočka - 500 g (použijte žlutou nebo červenou)
  • Vývar - 1,5 l (pokud jej nemáte, tak použijte stejné množství vody)
  • Mořská sůl, mletý pepř a chilli koření - na dochucení

 

Cibuli nakrájejte na drobno a dejte ji smažit na ghí či olivovém oleji. Až se cibule zbarví dozlatova a zkaramelizuje, můžete přidat česnek a koření. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě 1 minutu smažit. Nyní můžete přidat ostatní suroviny. Zelenina by měla být nakrájená na menší kostky a spolu s ní vhoďte do hrnce i čočku.

 

Přilijte vývar či vodu a osolte. Jakmile se polévka začne vařit, snižte teplotu a přiklopte hrnec víkem. Nechte polévku jemně probublávat asi 15 - 20 minut, aby byla čočka krásně měkká. Poté všechny suroviny rozmixujte tyčovým mixérem či blenderem, aby vzniklo jemné pyré.

 

Opět dle chuti přidejte sůl a pepř. Jestli je polévka příliš hustá, můžete ji trochu rozředit vývarem či vodou. Před podáváním ozdobte polévku koriandrem či petrželkou. Neměl by tam chybět ani plátek citronu, aby se polévka mohla v případě potřeby přikyselit.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.