Na domáčí čočkové polévce od maminky či babičky si jistě pochutná každý z nás. Ale některým čočkovou polévku znechutila školní jídelna, tudíž se tato polévka stala pro mnohé z nás neprávem nedoceněná.
Jestli ji ale připravíte správně, zaručeně změníte názor. A dáme vám i jednu malou radu. Pokud si čočku nestihnete namočit, můžete do vody přidat trochu jedlé sody.
Ochutnejte egyptskou variantu čočkové polévky (6 porcí)
- Cibule - 1 ks (větší)
- Extra panenský olivový olej - 2 lžíce (raději ale použijte přepušťěné máslo ghí, tedy pokud jej seženete)
- Česnek - 2 stroužky
- Mrkev - 2 ks (střední)
- Rajče - 1 ks
- Brambora - 1 ks (větší)
- Římský kmín - 1 lžička
- Kurkuma - 1 lžička
- Čočka - 500 g (použijte žlutou nebo červenou)
- Vývar - 1,5 l (pokud jej nemáte, tak použijte stejné množství vody)
- Mořská sůl, mletý pepř a chilli koření - na dochucení
Cibuli nakrájejte na drobno a dejte ji smažit na ghí či olivovém oleji. Až se cibule zbarví dozlatova a zkaramelizuje, můžete přidat česnek a koření. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě 1 minutu smažit. Nyní můžete přidat ostatní suroviny. Zelenina by měla být nakrájená na menší kostky a spolu s ní vhoďte do hrnce i čočku.
Přilijte vývar či vodu a osolte. Jakmile se polévka začne vařit, snižte teplotu a přiklopte hrnec víkem. Nechte polévku jemně probublávat asi 15 - 20 minut, aby byla čočka krásně měkká. Poté všechny suroviny rozmixujte tyčovým mixérem či blenderem, aby vzniklo jemné pyré.
Opět dle chuti přidejte sůl a pepř. Jestli je polévka příliš hustá, můžete ji trochu rozředit vývarem či vodou. Před podáváním ozdobte polévku koriandrem či petrželkou. Neměl by tam chybět ani plátek citronu, aby se polévka mohla v případě potřeby přikyselit.
Diskuze