Co víte o kočičím akné?

Zní to sice možná legračně, ale je to tak. Nejen lidi, ale také zvířata, především kočky, trápí akné. Proč kočičí akné vzniká, jaké jsou jeho příznaky a možnosti léčby?

Akné u koček

Jak kočičí akné vypadá?

Kočičí akné se vyskytuje u koček i kocourů, různého plemene i věku. Není nebezpečné, spíše se jedná o kosmetickou vadu. Na srsti v okolí tlamy a brady zvířete, se objevují černé mazlavé tečky. Tyto ucpané mazové žlázky vlasových folikul vedou ke vzniku tzv. komedonů (tedy k tvorbě uhrů). Ty se zanítí, opuchnou a následně se z nich tvoří vředy a stroupky.

doprovodným příznakem akné je svědění

Akné doprovází svědění - kočka se neustále škrábe, čímž si může přivodit krvácení těchto postižených míst. Kůže bývá rudá a bolestivá, po čase se mohou začít tvořit lysá místa.

Příčiny vzniku kočičího akné

Ve většině případů je akné způsobeno bakteriální infekcí. Mezi další příčiny vzniku kočičího akné patří hyperaktivní mazové žlázy, nedostatečná hygiena, alergie na krmivo, stres a nebo problémy s roztoči, plísněmi a kvasinkami. Kočičí akné může být způsobeno i nevhodně zvolenými miskami na krmivo.

Léčba kočičího akné

Kočičí akné se léčí peroxidem benzyolu, systemickými antibiotiky, kortikosteroidy, mupirocinem a nebo také isotretinoinem (Retin-A). Postižená místa můžete zkusit omývat heřmánkovým čajem, potírat jodisolem a nebo alkoholem. V případě, že se u kočky prokáže alergie na stravu (tedy granule), je nutné zvolit jiný druh krmení. O vhodné léčbě akné u své kočky, se poraďte se svým veterinárním lékařem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies