Co se záhony po sklizni

Sklizeň pozdní zeleniny už je možná za vámi, nebo vás každou chvíli čeká. Víte jak s uvolněnými záhony potom nakládat, aby je neohrozila eroze půdy a nedošlo k odstranění životadárných prvků?

Pomůcky k úklidu zahrady

Aby půda nebyla vyčerpaná

Po sklizni nenechte záhony napospas slunečnímu záření, větru a dešti. Všechny tyto živly podporují erozi půdy a deště navíc odplavují z půdy důležité živiny pro rostliny. Pokud jste na záhon nevyseli další plodinu, měli jste použít tzv. zelené hnojení, tedy zasadit do záhonu hořčici nebo řepku. Zelené hnojení je dobré nechat narůst do výšky deseti centimetrů, nadrobno nasekat a zarýt. Tohle by bylo fajn stihnout ještě v říjnu. Místo řepky můžete na záhony použít posekanou trávu. Do záhonů můžete zarýt i zbytky zeleniny, obsahují důležité látky jako fosfor, draslík a dusík. Prvky se pak postupně do půdy uvolňují.

Použijte kompost

Tráva nasekaná nadrobno, škrabky ze silnic, spadané listí, neúrodná ornice, ale také rozdrcené větve s průměrem do čtyř centimetrů, odkvetlé jednoletky mnohem více zbytků váš kompost uvítá. Že máte i chlévský hnůj či drůbeží trus? Trochu do kompostu přidejte, protože mikroorganismy hnoje pomohou nastartovat mikroflóru kompostu.

Pohnojte všechno

Hnůj je vhodný pro všechny středně náročné a náročné druhy zeleniny jako jsou rajčata, papriky, celer, okurky a brukvovité. Hnojem lze pohnojit i ovocné stromy a keře. Před jeho použitím je dobré vědět, kolik ho asi tak použít. Používejte proleželý hnůj v množství jeden až pět kilogramů na m2. Dbejte rad od výrobců osiva. Když to s hnojem přeženete, riskujete, že v půdě bude až moc dusíku, což povede k problému s růstem rostlin. Hnůj nikdy nepoužívejte na záhon, kde další rok budete sadit česnek nebo cibuli, tady použijte raději trávu nebo kompost. Pokud máte králíky, neváhejte a jejich hnůj používejte. Obsahuje méně dusíkatých látek, takže je pro záhony vhodný i čerstvý. Jak to vypadá s drůbežím trusem? To je trochu risk. Drůbeží trus se občas používá ve zkvašeném stavu. Trus je velmi koncentrovaný a může napáchat více škody než užitku, hrozí spálení kořenového systému rostlin.

S rýčem v ruce

Porytím dostanete do půdy živiny, ale také zlepšíte její strukturu, zvlášť v případě jílovité půdy. Když budete jílovitou půdu každý rok poctivě rýt, její úrodnost se bude zvyšovat. Nebudou se v ní tvořit hrudky, škraloup a budou v ní dropty, tedy dva až pět milimetrů velké částice. Rytí všeobecně urychluje přeměnu půdy a omezuje se výskyt škůdců. Po rytí nechte půdu asi jeden týden uležet a potom velké hroudy rozhrabujte železnými hráběmi, aby byl záhon urovnán. Na rozhrabanou půdu rozprostřete kompost a promíchejte s vrchní vrstvou půdy. Záhony po sklizni můžete ošetřit i rotavátorem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies