Co pomáhá v boji proti otravným komárům?

Tento hmyz je velice odolný. Vždyť první komáři byli už v dobách dinosaurů, kteří žili přibližně před 90 miliony let. Víte, jak na ně vyzrát? Poradíme vám, jak se uchránit od štípanců.

komár - otravný a odolný hmyz

 

Komáři

 

Existuje asi 3000 druhů, ale u nás se vyskytuje pouze malé množství - asi 45 druhů. Některé druhy se rozmnožují na jaře, jiné v létě a ostatní na podzim. Než samičky nakladou vajíčka, potřebují právě onu výživnou tekutinu - krev. Jak nás komáři najdou? Kvůli výbornému čichu. Také to jsou zruční letci. Díky drápkům a přilnavým polštářkům na chodidlech se na nás bezpečně udrží. Pouze samičky sají krev, samci se živí nektarem z květů. Jakmile samičky probodnou kůži, stříknout pod kůži sliny s protisrážlivou látkou. Jinak by krev nemohly odsát. A proč jsou samičky tak dotěrné? Bez potravy (krve) by se zastavilo rozmnožování. Některé druhy nakladou v jedné snůšce kolem 500 vajíček, tudíž za celé léto mohou naklást až 3000 vajíček.

 

Jak na ně?

 

Můžete vyzkoušet ultrazvukové odpuzovače, jenž otravné komáry odradí zvukovou frekvencí od 22 do 28 Khz. Často se prodávají spolu s nočními světly do dětských pokojíčků nebo se dají sehnat i malé krabičky, které jsou na baterky. Existují i programy, jenž vydávají pro nás neslyšitelné tóny. Můžete si je stáhnout do svých notebooků či telefonů.

 

Jestliže netoužíte po chemických repelentech, můžete si koupit přírodní. Vyzkoušejte mátu, meduňku, hřebíček, jalovec, citronelu, skořici či levanduli. Nebo si zakupte i speciální směs přírodních éterických olejů, jenž jsou cílené přímo na komáry. Pokapejte s nimi pokožku či oděv nebo je použijte ve vonných lampách. V obchodech najdete i speciální náplasti, které komáry odpuzují a nalepíte si je na oblečení či přímo na pokožku.

 

Také si můžete vytvořit domácí repelenty, které si vyráběly už naše babičky. Přelijte sáček rozmarýnu horkou vodou (asi 1 litr) a louhujte, dokud voda nevychladne. Pak přidejte lžíci vinného octa, přelijte do rozstřikovače a aplikujte na oblečení nebo přímo na pokožku. Repelent z rozmarýnu uchovávejte v lednici. Skvělým domácím repelentem je i smíchání francovky a hřebíčku. Jednu lžičku hřebíčku dejte do 1 dl francovky, nalijte do sklenice a pevně uzavřete. Použijte ji ale až po týdnu louhování.

 

Štípance - jak utišit bolest a nepříjemné svědění?

 

  • Postačí vám citron nebo cibule. Rozkrojte napůl a jemně potřete ránu.
  • Jed se nebude dál šířit, když si štípanec budete potírat kostkou ledu. Chlad zpomalí krevní oběh a štípanec nebude tolik svědit.
  • Bolest nejlépe utiší levandulový olej.
  • Štípance skvěle léčí také jitrocel. Nahřejte jeho listy a šťávu, kterou z nich vymačkáte, použijte k potření rány. 
  • Od svědění a bolesti pomáhá i petrželová nať či listy černého rybízu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies