Co nevíte o krovech?

Než začnete s opravou krovů je dobré pár informací o dřevěných konstrukcích vědět. Pokud zkušenosti nemáte, pouštíte se do velkého hazardu, mohli byste přijít i o střechu nad hlavou.

Krov

Zásah do krovů. Proč?

se do práce s krovy pouštíme ze dvou důvodů. Možnou příčinou je zatékání či působení jiných povětrnostních podmínek. Druhým důvodem je rozhodnutí využívat dříve neobytné podkroví. Vždy mějte na paměti, že krovy nesou střechu a jakýkoli zásah by mohl způsobit vážné komplikace. Není řečeno, že střecha spadne, ale její deformace je celkem pravděpodobná. Nikdy neodstraňujte silný trám bez náhrady. Konstrukce krovů se vyvíjí už několik století, u moderních krovů je cílem především nejjednodušší varianta řešení. U starých chalup bývá nosný systém celkem složitý.

Když se řekne vazný trám

Dříve pod názvem vazník je příčný vodorovný prvek krovu. Vazný trám je hlavním nosníkem krovu, spočívají na něm všechny ostatní prvky. Pokud máte dům, kde předpokládáte obytné využití podkroví, uplatňují se zde vazby bez vazného trámu, jde o krokevní krovy.

Když se řekne krokev

Jde o šikmý prvek krovu, který nese střešní latě, na kterých je upevněna střešní krytina. Šikmé prvky tvoří vazby. Pokud je vazba složená pouze z krokví, jde o jalovou vazbu. Běžně jsou ve vaznicové soustavě krovů krokve postaveny v příčném směru, tedy kolmo na vaznice. Ve vlašské soustavě jsou krovy uloženy podélně a podepřeny příčnými výztuhami.

Když se řekne hambalek

Už o něm byla řeč, vodorovný trám spojující dvě protilehlé krokve v hambalkové soustavě krovu. Vkládá se mezi jednotlivé krokve v takové výšce, aby bylo možné pod ním procházet. Délka hambalku nesmí překročit 3,5 metru, krokve dělí v poměru 2 : 1.

Když se řekne sloupek a kleštiny

Sloupek je svislý trám podpírající hambalek. Kleštiny jsou vodorovné prvky soustavy ztužující pár krokví ve výšce hambalku. Kleštiny se většinou dělají ze dvou prken, které jsou připevněné ke krokvím ze stran. Příště nepodíváme na typy konstrukce krovů a na opravy krovů a jejich součástí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies