Co dělat, když dojde ke srážce se zvěří?

I sebejistější řidič, který má mnohaleté zkušenosti s řízením vozidla, může být překvapen náhlým vpádem zvířete na silnici. Někdy ještě stihneme zastavit nebo se zvířeti vyhnout, ale neměli byste zbytečně riskovat.

Co dělat, když dojde ke srážce se zvěří?

 

Pokud nárazu nemůžete nijak zabránit, aniž byste ohrozil sebe či ostatní účastníky provozu, tak se za každou cenu nesnažte zvířeti vyhnout. Věděli jste, že příčinou zhruba 5 % veškerých dopravních nehod je právě zvěř? Nejčastěji dochází ke střetu se srnkou.

 

Jak byste se měli zachovat bezprostředně po srážce?

 

V první chvíli vám hlavou prolétne myšlenka, zda se zvířeti vyhnout či do něj najet přímo, když už není zbytí. Srážku se zvěří lze vyřešit v klidu. Stačí jen zachovat chladnou hlavu a zavolat policii (158) v případě, že dojde ke zranění či vyšším škodám. Ti poté zkontaktují myslivce, kteří se o sražené, volně žijící zvíře postarají.

 

Pokud však ke zranění a ani ke škodě nedojde, musíte zavolat myslivcům sami. Jestli nevíte, kam byste měli zavolat, sdělí vám to na lince 158. Se sraženým zvířetem nijak nehýbejte a za žádnou cenu se nesnažte zkrátit jeho utrpení.

 

Vzniklou škodu by pak měla zaplatit pojišťovna, ale povinné ručení se na srážku se srnou nevztahuje. Pokud škodu budete chtít proplatit, musíte mít sjednáno havarijní pojištění. Také se však můžete zabezpečit preventivním připojištěním proti střetu se zvířetem.

 

Vyčkejte v bezpečí vašeho vozidla, než dorazí policie či myslivci. Zvíře vás totiž může poranit nebo také nakazit vzteklinou. Někteří z vás se možná domnívají, že když už nějaké zvíře srazíte a ono zemře, mohou si jej odvézt domů. Pochutnat si na zvěřině je sice lákavá myšlenka, ale za odvezení mrtvé zvěře hrozí pokuta a také můžete být trestně stíháni za pytláctví.

 

Můžete srážce se zvěří ještě zabránit?

 

  • Především byste měli pečlivě sledovat situaci na silnici jak před vozidlem, tak i za ním.
  • Zpozorněte hlavně na rozhraní lesa, polí či luk a při průjezdu lesními porosty.
  • Jestli jedete v rizikovém úseku, o kterém víte, že jsou v jeho blízkosti srny, snižte rychlost jízdy.
  • Když srnu zahlédnete na silnici, ztlumte dálková světla a zatrubte. Ztlumením světel zvíře alespoň neoslepíte a troubením ji možná vyplašíte natolik, aby jí to donutilo uskočit stranou.
  • Pokud budete brzdit, snažte se to provést tak, abyste nedostali smyk.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies