Co by měla vědět každá správná hospodyňka o drůbeži

Maso z drůbeže má v našem jídelníčku nezastupitelnou úlohu. Je vhodné ke stravování zdravých i nemocných, dospělých i dětí. Přečtěte si více o drůbežím mase…

Kuřecí maso na zelenině

Drůbeží maso versus zdravá výživa

Drůbeží maso obsahuje více bílkovin s vyšší biologickou hodnotou, minerálních látek a vitamínů skupiny B. Zejména maso hrabavé drůbeže splňuje pro svůj nízký obsah tuku požadavky racionální výživy. Je chutné, lehce stravitelné a nízkoenergetické.

Široká nabídka drůběžího masa

V každém ročním období najdeme na našem trhu kuřata, krůty, slepice, kachny a husy v celých kusech, nebo porcované, očištěné, s drůbky, i bez nich, čerstvé nebo mražené. Kromě toho jsou k dostání i zvlášť balené drůbky na polévku, játra, játra se žaludky, srdíčka, krky nebo i drůbeží prsa, stehna, křidélka. Dnešní výrobci nám nabízejí již kořeněné a upravené drůbeží maso, stačí jen tepelně upravit.

Kuřata a jejich maso je vždy brzy hotové. Vykrmená kuřata speciálních mastných plemen jsou u nás známá pod názvem brojleři (pulardi). Odborníci doporučují kupovat těžší kuřata, která váží alespoň 1 kilogram, protože na stejný podíl kostí připadá více masa.

Pulard, slepice, kachna, krůta - základní pravidla výběru

  • Pulard – není nic jiného, než větší kuře speciálního chovu, většinou rychle vykrmené. Čím je kus těžší, tím je příznivější poměr masa ke kostem. Doba pečení je jen o trošičku delší než u kuřat.
  • Slepice - jsou starší, dobře se hodí na polévku. Kvalitní kusy mají napjatou světlou kůži, dost žlutého tuku a jsou baculaté. Váží až 2,5 kilogramů a mají hodně masa. Vařené maso použijeme k přípravě teplých jídel jako je ragú nebo rizoto, studených mís a salátů. Vaříme hodinu i déle podle váhy.
  • Kachny - jíme nejraději pečené. Podle potřeby můžeme koupit mladé vykrmené kachny vážící 1,5 až 3 kilogramy. Pečou se podle hmotnosti hodinu i déle.
  • Krůty – bývají velké. Je výhodné koupit porcované maso. Jemné krůtí maso je relativně cenově výhodné, chudé na kalorie a dá se všestranně využít. Malá krůta váží 2 až 4 kilogramy, peče se asi 4 hodiny, ale postačí pro větší počet hostů.

Příprava drůbeže

Čerstvá drůbež je chutnější než mražená. Na jednu porci počítáme zhruba 250 g drůbeže s kostmi. Bez kostí stačí polovina. Při troše střídmosti si na takové pečené huse nebo kachně se zelím mohou občas pochutnat i ti, pro něž je zdravá výživa prioritou. A jistě nebudou litovat, že potěšili své chuťové kanálky takovou dobrotou...

Pokud chcete dobře propečené křupavé kuřátko,  pečte jej v elektrické troubě při 220 °C a v plynové troubě na stupni 5 asi 40 minut. Také můžeme při přípravě kuřete ušetřit energii tím, že maso naporcujete a grilujete nebo pečete v pánvi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies