Čivava - Chihuahua

Čivava je považována za nejmenší psí plemeno na světě a v současné době si získává velikou oblibu.V Evropě získala čivava oblibu zejména díky italské zpěvačce Adelaine Patti, které v roce 1890 prezident Mexika věnoval čivavu, ukrytou v kytici květů.
Čivava

Čivava - Chihuahua

Čivava je považována za nejmenší psí plemeno na světě a v současné době si získává velikou oblibu.

Původ

Rodným územím plemene čivava je území dnešního Mexika, oblast Chi-hua-hua, podle které dostalo toto plemeno své dnešní jméno. Indiáni žijící na území střední Ameriky chovali tyto psíky k náboženským účelům. Při pohřebních obřadech bývali tito psíci rituálně usmrceni a pohřbeni spolu se svým pánem. Archeologové pak nacházeli pozůstatky čivav již z doby roku 300 a 500 před našim letopočtem.

Charakteristika

Je to malý psík, který je neobyčejně věrný a až přehnaně čilý. Vůči cizím lidem je nedůvěřivý a štěká při každém podezřelém šustnutí. Oproti tomu je ke členům rodiny velmi přítulný a milý.

Váha a výška - čivava

Váha čivavy se pohybuje od 1,5 do 3 kilogramů. Výška 15 - 23 cm.

Srst

Čivava má dvě variety, krátkosrstou a dlouhosrstou. Srst je na omak měkká, rovná nebo mírně zvlněná. Připouští se jakékoli zbarvení.

Péče o srst

Na krátkou srst se většinou používá obyčejný štětinový kartáč. U dlouhosrstých čivav je zapotřebí používat speciální kartáč, který má na konci hrotu malé gumové kuličky. Na rozčesání dlouhé srsti, která roste za ušima, na zadních končetinách a na ocase lze použít klasický kovový hřeben. Pro koupání je možné použít kromě kvalitního šamponu i speciální kondicionér pro psy, který srst zjemní a usnadní její rozčesávání.

Pohyb

Čivava má velmi ráda pohyb, a měla by jej mít dostatek. Dostatečný pohyb předchází riziku obezity, které je u čivav poměrně vysoké.

Věk

Čivava se průměrně dožívá věku 12 až 14 let.

Zajímavost

V Evropě získala čivava oblibu zejména díky italské zpěvačce Adelaine Patti, které v roce 1890 prezident Mexika věnoval tohoto malého pejska, ukrytého v kytici květů.

Přehled všech malých psích plemen s odkazy na články naleznete zde.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies