Citronová tráva a její léčivé účinky

Možná citronovou trávu znáte pod jiným názvem - citronela či lemongrass. Botanicky se jí říká voňatka citronová a jedná se o tropickou trávu, která roste až do výšky 150 cm. Dlouhé tenké listy jsou šedo-zelené barvy a voní, jak jinak než po citronech. Její aroma je tak výrazné, že tou intenzitou překoná i samotný citron.

Citronová tráva

 

  • Léčivé účinky

 

Citronová tráva je bohatým zdrojem vonných silic. Obsahuje citral, nerol, geraniol, linalol, limonen a také flavonoidy. Zrychluje metabolismus a tudíž napomáhá i lepšímu trávení. Také se doporučuje při žaludečních potížích, nechutenství a také podporuje činnost ledvin, močového ústrojí a jater.

 

Dále působí jako antioxidant, dokáže zmírnit horečku i bolesti hlavy, pomáhá při chřipce a nachlazení a harmonizuje centrální nervový a lymfatický systém. Zlepšuje koncentraci, zmírňuje napětí a dokonce má i antibakteriální a protizánětlivé účinky.

 

  • Použití v kuchyni

 

Citronovou trávu hojně používají v thajské a indické kuchyni. Citronová tráva má pikantní chuť a hodí se především do rýžových pokrmů nebo ke kuřeti, rybám či mořským plodům. Tužší konce perfektně dochutí vývar, avšak po uvaření je z polévky odstraňte. Čerstvě nasekaná citronová tráva se přidává do salátů a připravuje se z ní i vynikající čaj.

 

  • Pěstování

 

Citronová tráva původně pochází z jihovýchodní Asie. I když se jedná o exotickou rostlinu, můžete si ji vypěstovat i u nás. Základním předpokladem pro pěstování citronové trávy jsou kvalitní semínka. Pokud ale nechcete čekat, než vám tráva vyroste, můžete si koupit již vyklíčenou.

 

Měli byste ji však v zimě ukládat do tepla, protože je extrémně citlivá na chlad. Nechte ji přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě a měli byste omezit i zalévání. Daří se jí v propustné hlinito písčité zemině a nezapomeňte ani na hnojení výhradně přírodními hnojivy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies