- Léčivé účinky
Citronová tráva je bohatým zdrojem vonných silic. Obsahuje citral, nerol, geraniol, linalol, limonen a také flavonoidy. Zrychluje metabolismus a tudíž napomáhá i lepšímu trávení. Také se doporučuje při žaludečních potížích, nechutenství a také podporuje činnost ledvin, močového ústrojí a jater.
Dále působí jako antioxidant, dokáže zmírnit horečku i bolesti hlavy, pomáhá při chřipce a nachlazení a harmonizuje centrální nervový a lymfatický systém. Zlepšuje koncentraci, zmírňuje napětí a dokonce má i antibakteriální a protizánětlivé účinky.
- Použití v kuchyni
Citronovou trávu hojně používají v thajské a indické kuchyni. Citronová tráva má pikantní chuť a hodí se především do rýžových pokrmů nebo ke kuřeti, rybám či mořským plodům. Tužší konce perfektně dochutí vývar, avšak po uvaření je z polévky odstraňte. Čerstvě nasekaná citronová tráva se přidává do salátů a připravuje se z ní i vynikající čaj.
- Pěstování
Citronová tráva původně pochází z jihovýchodní Asie. I když se jedná o exotickou rostlinu, můžete si ji vypěstovat i u nás. Základním předpokladem pro pěstování citronové trávy jsou kvalitní semínka. Pokud ale nechcete čekat, než vám tráva vyroste, můžete si koupit již vyklíčenou.
Měli byste ji však v zimě ukládat do tepla, protože je extrémně citlivá na chlad. Nechte ji přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě a měli byste omezit i zalévání. Daří se jí v propustné hlinito písčité zemině a nezapomeňte ani na hnojení výhradně přírodními hnojivy.
Diskuze