Čistíme komín

O tom, jak je komín důležitý, se přesvědčíme až v okamžiku, kdy nefunguje nebo funguje špatně. Od 1. ledna 2011 platí nová nařízení týkající se čištění komínů. Mimo jiné i to, že komín lze čistit svépomocí. Osud našeho komínu tak máme doslova ve vlastních rukou. Jak o něj pečovat?

Komín

Co nařizuje zákon

Od 1. ledna 2011 platí, že ten, kdo topí tuhými palivy v kotlích, kamnech, krbových vložkách, sporácích a dalších spotřebičích s výkonem do 50 kW včetně, může čištění spalinové cesty provádět i svépomocí. Kominík, tedy osoba odborně způsobilá, kontroluje spalinovou cestu 1x za rok a o kontrole a nebo o čištění vydává písemnou zprávu.

Jestliže najde jakoukoli závadu ohrožující zdraví či majetek a nelze ji opravit ihned, musí ji nahlásit buď stavebnímu úřadu, nebo úřadu vykonávající požární dozor.

Jak často čistit?

Při celoročním provozu je třeba spotřebiče na pevná paliva s výkonem do 50 kW čistit 3x ročně, při sezonním (šestiměsíčním) stačí 2x ročně.

Stanovena je i četnost výběru pevných zbytků spalin a kondenzátů v jímce komínového průduchu, a to 1x ročně. Je-li dolní část komína v bytě, je lepší koupit nebo si půjčit průmyslový vysavač. Saze vybírejte až po topné sezoně, jsou extrémně hořlavé. Odvezte je do sběrného dvora, je to nebezpečný odpad.

Důkaz pro pojišťovnu

Zápis o kontrole odborníkem majiteli pomůže třeba po požáru při uplatňování náhrady od pojišťovny. Myslete na to, že revizní zpráva platí pouze jeden rok.

Co zhoršuje průchodnost komína

  • kvalita paliva - čím méně kvalitní je, tím více se komín zanáší a tím častěji potřebuje údržbu
  • pálení uhelného mouru, plastů, hadrů nebo mokrého dřeva
  • provozování kotle nevhodným způsobem. Nejčastěji tehdy, když ve snaze ušetřit snižujeme přívod vzduchu, palivo nehoří dokonale a část hořlavých a ještě nespálených látek odchází do komína, kde se usazuje.

Jaké nářadí budeme potřebovat?

  • Kominickou štětku - délku drátu zvolíme podle toho, odkud budeme čistit. Pokud dvířky u paty komína nebo shora ze střechy, drát by měl být minimálně tak dlouhý jako komín; jestliže budeme komín čistit dvířky v patře, stačí délka poloviční - štětku komínem protáhneme nejdříve nahoru a potom dolů. Štětka je na drátu umístěna napevno, nebo má závit a lze ji vyměňovat.
  • Kartáče na nastavitelných tyčích, ale ovládání drátu je snadnější. Štosákovými kartáči na pružné tyči se čistí shora i zespodu z komínových dvířek. Hodí se však spíš na kratší komíny. Kartáč lze použít i na čištění kouřovodu.

Pomůckami pohybujeme pomalu, abychom nerozvířili saze.

  • Komínový strojek zvaný sluníčko. Provedení strojku bývá různé, princip je však jeden: Na lanku nebo na řetízku spouštíme komínem závaží s pružinami, které narušují usazeniny. Strojkem se sluníčkem se dá čistit jen shora a odstraníme jím i napečený dehet.
  • Vhodné je použít napřed sluníčko, pak štětku.
  • Sluníčka i kartáče by měly mít stejný průměr jako komín. Sledujte označení na obalu, zda se hodí na komín s keramickou či nerezovou vložkou.
  • Doporučuje se přikoupit i balení roušek, abychom se nenadýchali zplodin.
  • Po vyčištění komína otevřeme dole komínová dvířka a vyneseme všechny saze a nečistoty.

Pomůže Kominíček a spol.

Před samotným čištěním je vhodné v topení spálit některý ze speciálních chemických přípravků, abychom v komíně narušili saze a dehet. Pak počkáme přes noc, než kotel a komín vychladnou.

Pod názvem Kominíček se například prodávají sáčky s granulemi, označení Čisticí špalek zase nesou pevné hmoty, obojí má ale stejnou funkci - chemicky rozložit usazeniny tak, aby je pak bylo možné snadněji odstraňovat. Doporučuje se použít tyto prostředky opakovaně několik dnů před čištěním komínu.

Podstatou chemického čištění je katalytická reakce, při níž dochází k přeměně sazí na kysličník uhličitý.

Myslete i na kouřovod

Kouřovod (plechové roury vedoucí od kamen do zdi) je lepší čistit venku. Rouru vysuneme z kamen, nacpeme dovnitř zmačkané noviny (nebo mokrý hadr), aby saze nevypadávaly, vyjmeme ze zdi a vyneseme z bytu ven, kde ji vyčistíme.

Kdy volat odborníka?

Když se při čištění nebo vybírání sazí objeví trochu drti z malty či z cihel, nemusí to být velká závada. Stavbaře volejte, jen když je komín nakloněný, popraskaný nebo se rozpadá část nad střechou. Pokud ale objevíte mazlavý dehet, zavolejte kominíka. Dehet je nebezpečný, snadno se vznítí. Kominíci ho obvykle vypalují.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies