Čipování psů a koček má svůj význam

Čipování psů a koček rozhodně má svůj význam. Nikdy totiž nevíte, kdy se Vám domácí mazlíček při procházce zatoulá. Budete-li jej mít "očipovaného", máte mnohem větší šanci, že se s ním znovu setkáte.

Pes

Všeobecně o čipování zvířat

Čipování zvířat, nebo-li takzvaná radiofrekvenční identifikace (zkráceně RFID) je moderní metodou, díky níž lze svého mazlíčka „označit“ s pomocí tzv. mikročipu. Mikročipy jsou malá zařízení s naprogramovaným číselným nebo písmenným kódem, které se aplikují do těla zvířete a to konkrétně na levou stranu krku. Aplikace tohoto zařízení, o rozměrech několika málo milimetrů až jednoho centimetru, není pro zvíře bolestivá (dá se přirovnat k očkování) a provádí se prostřednictvím jednorázového aplikátoru.

Jaké domácí mazlíčky lze očipovat?

Aplikovat mikročip lze do těla domácího mazlíčka jakéhokoliv věku. Čipování se doporučuje zejména u těch zvířat, která se pravidelně pohybují venku a u kterých je zvýšené riziko, že by se mohla zatoulat. Vhodné je také pro zvířata, s kterými máte v plánu vycestovat do zahraničí (v některých zemích je čipování zvířat povinné!). Kromě psů a koček lze čipovat také plazy, exotické ptáky nebo dravce, koně, fretky i další zvířata (například ohrožené druhy zvířat, která jsou chovaná v zajetí).

Bezpečnost aplikace mikročipů

Životnost mikročipů se pohybuje okolo 25 let a jsou pro zvířata zcela neškodné. Neobsahují v sobě vlastní zdroj energie, nejsou tedy pro zvíře ani jeho okolí nebezpečím. Kód, jenž se v mikročipu ukrývá, lze zobrazit pouze s pomocí speciálního čtecího zařízení. Povrch mikročipu je upraven tak, aby na něj tělo zvířete nereagovalo jako na cizí těleso. Dražší modely mikročipů jsou navíc opatřeny tzv. antimigrační čepičkou, díky které je zamezeno putování zařízení po těle zvířete.

Legislativní postup, který je nutné před čipováním dodržet

V případě, že jste se rozhodli svého domácího mazlíčka očipovat, je nutné před aplikací mikročipu dodržet předepsaný legislativní postup. Ten spočívá ve vyplnění registrační karty s číslem čipu ve třech kopiích, z nichž jedna zůstane veterináři, druhá je odeslána do Národního registru majitelů zvířat (zde vám následně vystaví identifikační kartu zvířete) a třetí na Magistrát, který se nachází nejblíže místu vašeho bydliště.

Jaká je cena za očipování domácího mazlíčka?

Cena čipování je závislá na konkrétním druhu čipu (tzn. chcete-li čip s nebo bez antimigrační čepičky), dále také na aktuální ceně čipu u dodavatele, apod. Obvykle se cena za očipování zvířete pohybuje v rozmezí od 500 do 1000 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies