Čím krmit lesní zvěř?

Zvířata to v lese během zimy nemají zrovna jednoduché, zvlášť pokud panují mrazy a sněhová pokrývka je hodně vysoká. Je hlavně na myslivcích, aby se starali o plná bříška lesní zvěře. Nejen, že myslivci nosí do krmelců potravu, ale musejí také velmi často prošlapávat k obživě cestu.

zvěř

Čerstvost je nejdůležitější

Ať jde o krmivo pro jeleny, zajíce nebo bažanty, vždy je nutné, aby krmivo bylo čerstvé, nebo upravené tak, aby vydrželo co nejdéle. Krmivo je třeba skladovat v suchém, dobře větraném prostředí. Například kaštany se musí uchovávat venku, v tenké vrstvě, aby je nenapadla plíseň.

Krmení srnek a jelenů

Nejlepší volbou je seno nebo objemová krmiva. Do korýtek se srnkám a jelenům sype kukuřice, ječmen, oves, žaludy i kaštany. V polích, kde žije srnčí zvěř, myslivci chystají k jídlu seno s vyšším obsahem bylin nebo dvouděložných rostlin. Pokud jde o jeleny, muflony a daňky, těm vyhovuje seno s vyšším obsahem travin nebo jednoděložných rostlin. Dužnatá krmiva se do krmelců chystají v menším množství, aby byla zvířata schopna je zkonzumovat, než se zkazí. Z dužnatého krmiva se využívá řepa, jablka a nebo mrkev.

Koroptve a bažanti

Zimní potrava bažantů je složena hlavně z jadrných krmiv, která se často podávají v hromadách. Bažanti se tak zabaví hrabáním, nejsou nuceni toulat se po krajině a ještě si hrabáním vytvářejí živočišné teplo. Pro koroptve myslivci zřizují rohatiny, což jsou úzké sedlové střechy z klestí. Střechy musejí sahat až na dno a jsou postavené klikatě za sebou, vytvářejí tedy jakýsi tunel. Vchody do tunelů jsou chráněné hromadou klestí, která brání dravcům vstup do tunelu. Koroptve se tady ukryjí a čeká je zde nachystané zrní.

Pamlsky pro zajíce

Pro zajíce myslivci nejčastěji zřizují malé krmelce, které plní senem. Malé otýpky sena se přivazují také ke stromům nebo na keře, ale do takové výšky, aby na ně zajíci dosáhli. Zimní dobrotou je pro zajíce řepa napíchnutá na nízký kůl.

A čeho se při dokrmování vyvarovat?

Nezapomeňte, že les není smetiště a proto zvířatům nenoste v žadném případě plesnivé pečivo, shnilé ovoce a zeleninu. Zbytky z kuchyně, kořeněné pokrmy a ani těstoviny. Můžete tak svým skutkem zvěři ublížit a nebo ji dokonce i zabít.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies