Cibulové hody – chutné recepty pro milovníky cibule

Cibule je jedna z nejstarších zelenin, znali ji již staří Římané. V dnešní době si nedokážeme představit, třeba takový guláš, bez této zeleniny. A tak je to i s mnoha dalšími jídly, které by bez cibule nezískaly tu správnou chuť.

Cibule a česnek

Recept na smaženou cibuli (pro 4 osoby)

4 velké cibule, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, sůl, olej na smažení

Postup přípravy

Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru. V misce si rozmícháme vajíčka, která osolíme. Plátky cibule obalujeme v mouce, potom ve vejcích a nakonec ve strouhance. Dáme smažit do pánvičky s rozpáleným olejem. Hotové dáme okapat na ubrousek a podáváme se salátem.

Recept na cibulové košíčky (pro 4 osoby)

8 větších cibulí, 2 žemle, 1 dl mléka, 40 dkg měkkého salámu nebo párků, mletého masa apod., 1 vejce, sůl, černý mletý pepř, pažitka, trocha oleje do pekáče

Jak na to

Oloupanou cibuli dáme na 5 minut vařit do slané vody. Odřízneme vršky a opatrně vytlačíme středy.

 

Nádivka – žemle namočíme do mléka, přidáme vejce, nakrájený salám nebo mleté maso, sůl, mletý pepř, nasekanou pažitku a pořádně zamícháme. Vzniklou nádivkou plníme cibulové košíčky. Menší pekáč vymažeme olejem a naskládáme naplněné cibule, podlijeme troškou vody a dáme do vyhřáté trouby péct. Hotové podáváme s pečivem a zeleninou.

Recept na cibulačku s párky (pro 4 osoby)

6 velkých cibulí, 3 lžíce rozpuštěného másla, 4 mrkve, 1 litr masového vývaru, 3 párky, majoránka, troška pálivé papriky, mletý kmín, 1 – 2 lžičky citrónové šťávy, petrželka, sůl

Postup přípravy

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké kroužky a na rozpuštěném másle ji zpěníme, přidáme očištěnou a na nudličky nastrouhanou mrkev a chvíli spolu dusíme. Zalijeme vývarem, přidáme celé párky a na mírném plameni asi 20 minut vaříme.

 

Párky pokrájíme na kolečka, polévku prolisujeme, okořeníme majoránkou, špetkou pálivé papriky, mletým kmínem, podle chuti osolíme a chvilku provaříme.

 

Přidáme pokrájené párky, ale už ji nevaříme. Ochutíme citrónovou šťávou a necháme ji několik minut stát. Na talíři ji posypeme čerstvou, nasekanou petrželkou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies