Recept na rybu v bramborách ( pro 4 osoby)
450 g menších vařených brambor, 300 g rybího filé bez kostí, 1 cibule, 50 g másla, 1 zelená paprika, 1 kelímek zakysané smetany, 2 žloutky, 2 bílky, sůl, mletý černý pepř, majoránka, lžíce strouhanky
Jak budeme postupovat
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do pánve dáme rozpustit máslo, přisypeme nakrájenou cibuli a zpěníme. Přidáme nudličky čisté a jader zbavené papriky a na kousky natrhané filé nebo ryby bez kostí.
Vše spolu asi 4 minuty opékáme. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky zamícháme do zakysané smetany spolu se solí, mletým pepřem, majoránkou. Lehce přidáme tuhý sníh. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a vmícháme do rybí směsi. Celý obsah pánve rozložíme do vymazané zapékací misky.
Zalijeme smetanovou směsí a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi půl hodiny. Po upečení necháme ještě asi 10 minut odpočinout a podáváme. Jako příloha je vhodný zeleninový salát.
Recept na kapra s rozinkami a mandlemi ( pro 4 osoby )
1500 g kapřího masa, 2 cibule, 2 karotky, půl celeru, 1 svazek petržele, 4 zrnka černého pepře, 3 zrnka hořčice, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, sůl, kůra z poloviny citrónu na omáčku – půl litru sladového piva, 1 pol. lžíce vinného octa, 50 g rozinek, 50 g oloupaných a uvařených mandlí
Jak budeme postupovat
Kapra očistíme a nařízneme. Dáme vařit, na mírném ohni, do většího hrnce s vodou společně s velkými kusy oloupané cibule, očištěnou karotkou, celerem a petrželí, bobkovým listem, hřebíčky, hořčičným semínkem, pepřem a oloupanou citrónovou kůrou. Asi 25 minut. Uvařenou rybu položíme na mísu.
Omáčka – do piva přidáme asi 3 dl rybího vývaru, dáme vařit, přidáme 3 lžíce prolisované zeleniny, ochutíme vinným octem, přisypeme předem namočené rozinky a nakrájené plátky oloupaných mandlí a ochutíme solí a pepřem. Ještě chvilku necháme přejít varem . Na talíři porce kapra přelijeme horkou omáčkou. Jako přílohu můžeme servírovat malé vařené brambůrky.
Diskuze