Lilek neboli baklažán - zajímavosti o této zelenině
Pro nás málo známá zelenina. Dá se koupit v obchodech, pěstovat ji na zahrádce je celkem náročné. Jedná se o lilkovitou zeleninu pocházející z Indie. Zralý plod má tmavě fialovou barvu.
Baklažán obsahuje ve slupce vitamín C, B1 a B2, proto by se neměl loupat. Dužina obsahuje také malé množství minerálních látek. Je nazelenalá, mírně houbovitá, křehká. Jsou v ní uložena celkem drobná, žlutá, penízkovitě plochá semínka. Baklažán se nejí syrový. Je potřeba jej tepelně upravit. Doporučuje se dušení, vaření, pečení nebo velice chutný je plněný a zapékaný. Chuť baklažánu vynikne především v kombinaci se zeleninou a kořením. Jako koření a bylinky je vhodný především česnek, ale také citrónová šťáva, pepř, estragon, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn a koriandr.
Jak postupujeme při přípravě baklažánu?
Ze všeho nejdříve odstraníme stopku i s jejím pichlavým základem a pořádně umyjeme. Podle druhu přípravy plod buď rozpůlíme nebo jej nakrájíme na asi 2 centimetry silné plátky. Plochy řezu posolíme a počkáme, až se odvodní. Řezy osušíme a zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Pokud lilek obalujeme jako řízek, je vhodná příprava fritováním.
Pokud budeme ve fritéze hlídat teplotu na 160 °C, zabráníme tomu, aby byly příliš kalorické. Při této teplotě se zavřou póry a tuk se nedostane dovnitř. Je dobré posypat řezné plochy moukou. Také to zabrání pronikání tuku. Dalším možným zpracováním je plod rozpůlit, dužinu lehce vydlabat a naplnit směsí mletého masa se zeleninou a bylinkami, posypat sýrem a zapéct v troubě. Baklažány by se neměly skladovat ve velkém chladu. Stačí přihrádka na zeleninu ve vaší lednici.
Grilovaný lilek
1 lilek, olej, česnek, sůl, bazalka
Jak na to
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme 20 minut uležet. Poté dáme na gril a potíráme marinádou z oleje, prolisovaného česneku a jemně posekané bazalky. Grilujeme asi 15 minut.
Pečený lilek s mozarelou
1 velký lilek, 1 lžíce mouky, 2 vejce, olivový olej, 40 g nastrouhaného parmezánu, cca 18 lístků čerstvé bazalky, 300 g nakrájené mozzarelly, sůl, pepř
Na omáčku: 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 nakrájená cibule, 1 kořen celer, nakrájený na kousky, 400 g konzervovaných rajčat
Jak na to
Lilek omyjeme a překrojíme podélně na 6 kousků. Zahřejeme olivový olej na pánvi, přidáme česnek, cibuli, celer a osmahneme doměkka. Vmícháme rajčata, osolíme, opepříme, přikryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni přibližně 25 minut. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kousky lilku obalíme v mouce a v osolených a opepřených vejcích.
Na pánvi rozehřejeme olej a dohněda osmahneme obalený lilek z obou stran. Takto připravené lilky vložíme do zapékací mísy, na jejíž dno nejprve nalijeme trochu omáčky. Lilky osolíme a opepříme, posypeme parmezánem, lístky bazalky a půlkou mozzarelly. Přelijeme omáčkou, přidáme zbytek mozzarelly a parmezánu. Pečeme v troubě 15 minut, dokud povrch pokrmu lehce nezhnědne.
Diskuze