Zapečená rebarbora se sýrem a jahodami
1 kg rebarbory, 80 g cukru, 125 ml mléka, 3 lžíce dětské krupice, 50 g čerstvého smetanového sýra, 1 vejce, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 250 g jahod, 1 balení vanilkového cukru, meduňka na ozdobu.
Zapečená rebarbora se sýrem a jahodami – postup přípravy
Rebarboru nejprve očistíme, omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Poté svaříme cukr se 125 ml vody a rebarboru v této směsi 1 až 2 minuty krátce povaříme. Rebarboru z hrnce vyjmeme, necháme okapat a vložíme do zapékací formy.
Vodu, ve kterése rebarbora vařila nevylévejte! Cukrovou vodu ještě 3 až 4 minuty povaříme, přidáme mléko, uvedeme do varu a vmícháme do ní krupicí. Přibližně po 3 minutách přidáme do krupice sýr.
Troubu předehřejeme na 220 - 225 °C. U vejce oddělíme bílek a žloutek. Bílek ušleháme dotuha, žloutek vmícháme do krupice. Do zapékací formy přidáme na rebarboru sníh a cítronovou kůru a pečeme přibližně 10 min.
Jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem a podáváme s rebarborou. Nakonec ozdobíme meduňkou.
Svěží tvarohové řezy s rebarborou
600 g polohrubé mouky, 300 g cukru, 150 g tuku na pečení, 5 vejce, 1 a půl sáčku prášku do pečiva, 3 vanilkové cukru, 4 lžíce mléka, 2 kostky měkkého tvarohu.
Svěží tvarohové řezy s rebarborou – postup přípravy
Z polohrubé mouky, cukru, tuku na pečení, 3 celých vajec, prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru a z mléka vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly, první vyválíme a dáme na vymazaný a vysypaný plech a na to rozetřeme náplň.
Náplň si připravíme následovně: 2 tvarohy umícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a dvěma žloutky.
Na tvaroh pak naklademe špalíčky rebarbory a dle potřeby posypeme cukrem. Nakonec vyválíme i druhý díl těsta a zakryjeme jím celý koláč, vše potřeme bílkem, posypeme vanilkovým cukrem a dáme péci.
Diskuze