Chutné a rychlé recepty z kedluben

Vrcholí sezóna sklizně kedlubnů na našich zahrádkách a nám se naskýtá možnost si připravit tuto velice chutnou zeleninu nejen klasicky ale také netradičně. Nevíte jak? Rádi vám poradíme.

Miska, talíř

Kedlubny - zdraví prospěšná zelenina

Vrcholí sezóna sklizně kedlubnů na našich zahrádkách a nám se naskýtá možnost si připravit tuto velice chutnou zeleninu netradičně. Bulvy jsou výborné i v syrovém stavu. Listy, které jsou velice zdravé (obsahují 2 až 3 krát více zdraví prospěšných látek než bulvy) používáme v teplé kuchyni, mladé jemné lístky nasekáme a sypeme jimi polévky, pomazánky a podobně.

Recept na mozeček z kedluben (pro 4 osoby)

4 větší kedlubny, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 vejce, muškátový květ, sůl, pažitka

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme ji na oleji. Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k cibulce. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a dusíme do měkka. V případě potřeby přidáme malé množství vody. K hotovým kedlubnám přimícháme vejce a dovaříme. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

Recept na karbanátky z kedluben (pro 4 osoby)

40 dkg kedluben, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení

Jak na to

Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je z tukem, vejcem a brambory. Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku. Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Recept na kedlubnový salát s rokfórem (pro 4 osoby)

400 g mladých kedluben, 2 lžíce jemně nasekaného kopru nebo petržele, 1 bílý jogurt, 1 lžíce mléka, 4 lžíce strouhaného rokfóru, ½ lžičky octa, 1 lžička oleje

Postup přípravy

Kedlubny očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy přidáme jemně sekaný kopr nebo petrželku. Z jogurtu, mléka, strouhaného rokfóru, octa a oleje vytvoříme zálivku a smícháme s obsahem mísy. Pokud je zálivka moc hustá, zředíme ji lžící mléka a dosolíme podle chuti. Pozor! Rokfór je dost slaný sýr. Hotový salát necháme alespoň 20 minut v ledničce odležet. Podáváme v salátových miskách a jako přílohu dáme pečivo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies