Chřest obecný, neboli Asparagus officinalis, je lahodná zelenina, oblíbená hlavně pro svou delikátní chuť a také pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny. V České republice se pěstuje na Mělnicku. Jsou zde pro něj ty nejvhodnější podmínky. Ve světě je známý svou vysokou kvalitou. Proto se taky převážná část produkce českého chřestu vyváží - většinou do Holandska a Německa. V posledních letech lze ten nejlepší český chřest koupit i u nás - a to ve vybraných supermarketech nebo farmářských prodejnách. Rozlišujeme ho podle barvy na bílý, zelený a fialový. Stále ale jde o jednu a tu samou rostlinu. Proč má tedy pokaždé jinou barvu? Záleží to na světle. Bílý chřest roste zakrytý černými plachtami, aby se k němu nedostaly sluneční paprsky. Zelený se pěstuje volně a fialový nádech dostanou bílé výhonky, když se dostanou na světlo.
Nákup a zpracování
Při nákupu věnujte pozornost čerstvosti a kvalitě. Čerstvý chřest poznáte podle pevné uzavřené hlavičky a příjemné vůně. Při naříznutí z něj vytéká bílá míza. Je křehký a nedá se ohnout, praskne. Pokud je gumový nebo má zaschlé konce, raději ho nekupujte, zkazili byste si chuť. Bílý chřest je jemnější, ale musíte ho před přípravou důkladně oloupat. U zeleného stačí pouze odloupnout dřevnaté konce. Zpracováváme ho nejlépe ihned po nákupu. Delším skladováním se znehodnocuje jeho skvělá chuť a hořkne.
Chřest v kuchyni
Není třeba ho dlouho tepelně upravovat. Stačí pár minut. Nejčastěji se používá vařený a přelitý různými omáčkami anebo zapečený sýrem. Často slouží jako příloha k masům. Výborně se hodí i do různých salátů a těstovin. Velmi oblíbená je i krémová polévka z chřestu. Dá se samozřejmě jíst i syrový. V této formě si zachovává všechny své živiny.
Příznivé účinky
Chřest nekonzumujeme pouze pro jeho delikátní chuť. Působí velmi pozitivně na naše zdraví. Obsahuje močopudné látky, je bohatý na vlákninu, bílkoviny a vitamín C. Pomáhá při dně, a to tím, že rozpouští kyselinu močovou, která se usazuje v končetinách, Má málo kalorií, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Měli bychom tedy využít jeho krátké sezony a udělat si pár zdravých lahůdek.
Diskuze