Chov šneka - co k tomu potřebujete?

Šneci (hlemýždi) jsou nenároční tvorové. Někteří šneky nechtějí chovat především kvůli tomu, že jim vadí sliz, takže si svého mazlíčka ani moc nepohladí. Těm, kterým to ale nevadí, si je klidně mohou pořídit, ale upozorňujeme vás předem - nečekejte od nich velkou zábavu. Avšak jsou svým způsobem zajímaví. Jestli je budete trpělivě pozorovat, uvidíte, že s nimi se rozhodně nudit nebudete.

Chov šneka - co k tomu potřebujete?

 

  • Nenáročný domácí mazlíček

 

Pokud nechcete, nemusíte je ani venčit. Občas jim procházky nevadí a někteří je dokonce milují, ale spokojí se s tím, kolik času jim chcete věnovat. Klidně stráví celý život u vás doma. Na rozdíl od ostatních domácích mazlíčků, u šneků nehrozí, že by vás pokousali či podrápali.

 

Také toho moc nesní, takže jejich krmení vás určitě nezruinuje. Tedy záleží na tom, jaký druh si pro chov vyberete. Chovatelé si nejčastěji vybírají šneky z čeledi Achatinidae. V této čeledi se nachází spousta rodů, ale mezi ty nejznámější patří Archachatina, Lissachatina a Cochlitoma.

 

  • Kde budou bydlet?

 

Nemáme na mysli vaši adresu, ale jejich malý domov, který pro ně musíte přichystat ještě před tím, než je doma přivítáte. Pokud si vybíráte šneka přes inzerát, raději odpovídejte jen na takové, ve kterých je napsán druh. Podle toho poznáte chovatele, který ví, jakého šneka má doma. Máte tak jistotu, že neodchovává nějaké křížence.

 

Měli byste svému šnečkovi vytvořit domov, jenž bude přizpůsoben podmínkám země, odkud daný šnek pochází. Domov mu vytvoříte z terária, akvária či plastového boxu. Měli byste však zajistit, aby jeho ubikace měla dostatečné větrání. Bude se jim dařit při pokojové teplotě kolem 22 °C, ale některé druhy potřebují ještě přitápět pomocí topných kabelů či fólií. Většina plžů dává přednost prostředí, ve kterém se míra vlhkosti pohybuje okolo 80 %. Tuto vlhkost udržíte i díky podestýlce - lignocel či rašelina.

 

  • Čím je můžete krmit?

 

Rádi si pochutnávají na různých druzích zeleniny a ovoce. Můžete jim dávat batáty, mrkve, okurky, saláty, jablka, banány či mandarinky. Určitě je potěšíte i čerstvými listy smetánky lékařské, jitrocelu a podobně. Pořiďte jim do terária i sépiovou kost, která slouží k tomu, aby měli dostatek vápníku. Potřebují vápník kvůli správnému vývoji své ulity.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 49 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies