Choroby skladovaných jablek – hořká pihovitost
Hořká pihovitost postihuje některé odrůdy jablek během skladování a někdy již před sklizní. Na plodech se objevují vpadlá místa o průměru 1 až 5 mm, tmavěji zbarvená než okolní slupka, která později hnědnou. Hlavní příčinou je nedostatek vápníku v plodech. Dále tuto chorobu může zvýšit příliš silný řez stromů. K odolným odrůdám patří např. Idared, Golden Delicius, Jonagold.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby
Na jablkách se během skladování může rozšířit řada houbových chorob. Důležitá je především čistota prostředí a hygiena skladování. Teplotní podmínky v klasických chlazených skladech se pohybují v rozmezí 1 až 3 °C a vzdušná vlhkost bývá vyšší než 85 °C. Tyto podmínky vyhovují většině hub, které napadají skladované ovoce.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – sazovitost
Sazovitost se může objevit už před sklizní, rozšiřuje se hlavně v deštivých dnech, pokud plody nebyly ošetřeny fungicidy.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – strupovitost jabloně
Z houbových chorob i ve skladech nejvíce škodí strupovitost jabloně. Tato choroba se na skladovaných jablkách vyskytuje v podobě drobných teček. Houby mohou setrvávat v latentním stavu na povrchu plodů nebo v bednách na ovoce a aktivují se až v podmínkách vysoké vzdušné vlhkosti ve skladu. Největší výskyt strupovitosti je u odrůdy Golden Delicius.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – kruhová hnědá hniloba
Choroba se vyskytuje většinou až v druhé polovině skladovacího období. Vyvolává na plodech ostře ohraničené okrouhlé hnědé skvrny o průměru 0,5 až 3 cm, jejichž povrch se miskovitě prohýbá. Napadané plody se rychle kazí, s dobou uskladňování se zvyšuje také náchylnost k této chorobě.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – černá a hnědá moniliová choroba
Je nejrozšířenějším původcem hniloby jádrového ovoce, která se vyskytuje v sadech na plodech jako hnědá a ve skladech spíše jako černá hniloba. Je doprovázena typickými sametovými polštářky konidií, které bývají soustředěny v koncentrických kruzích.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – modrá (peniciliová) hniloba
Na povrchu napadených plodů se objevují špinavě šedé nekrotické skvrny, kde se slupka mírně prohýbá a dužnina měkne a podléhá kašovitému rozkladu, slupka svraskává a objevuje se typický plesnivý zápach.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – šedá hniloba jablek
Vyvolává hnilobu plodů, při které slupka ztrácí lesk a dužnina plodu zvláštním způsobem moučnatí. Větší výskyt této choroby se může objevit tam, kde se ovoce zpočátku skladuje v příliš vlhkém a teplém prostředí.
Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – fusariova hniloba
Při periférní hnilobě infekce vniká do dužniny poškozenou slupkou především u stopky plodů. Druhým typem je jádřincová hniloba, kde se nekróza šíří z jádřince. U tohoto typu vznikly zárodky houby do plodu již za vegetace. Zhnědlá slupka není hořká, měkne, ale nekašovatí.
Choroby skladovaných jablek – další příčiny
Hnilobu plodů mohou také odstartovat různá mechanická poranění – např. poškození hmyzem, poranění otlakem od bedny, vytržená stopka plodů apod.
Choroby skladovaných jablek – třiďte jablka
- Před uskladňováním je nutné odstranit všechny poškozené plody.
- Odrůdy jablek silně náchylné na výskyt skládkových chorob (např. Golden Delicius) je nutné fungicidně ošetřovat.
- Aplikace vápenatých přípravků v červenci a srpnu významně zlepšuje skladovatelnost jablek.
- Během skladování by měly být odstraňovány shnilé i nahnilé plody, které bývají zdrojem pro další šíření chorob ve skladu.
- V žádném případě by neměly být konzumovány zbytky plodů po vykrojení shnilé nebo plesnivé části.
Diskuze