Choroby a škůdci lilií

Mezi nejčastější choroby lilií patří zejména plíseň šedá a virová mozaika. Ze škůdců rostliny nejčastěji napadají mšice, třásněnky, slimáci a chřestovníček liliový. Přečtěte si o těchto chorobách a škůdcích více informací a ochraňte včas své lilie.

Lilie

Plíseň šedá

Plíseň šedá (Botritis cinerea) napadá květy a listy lilií. Na květech se objevují skvrny, na listech obvykle pruhy. Vhodnou prevencí je ošetření cibulí lilií před výsadbou přípravkem ROVRAL FLO (20 ml / 10 l). Po zpozorování příznaku plísně šedé na rostlinách, je vhodné ošetření přípravkem PREVICUR 607 SL.

Virová mozaika lilií

Virová mozaika lilií se projevuje žlutými skvrnami na listech. Proti této chorobě bohužel neexistuje žádná ochrana. Rostliny i cibule je nutné z porostu odstranit a spálit.

Chřestovníček liliový

Chřestovníček liliový (Lilioceris lilii) je brouk dosahující velikosti 6 až 7 milimetrů. Jeho zbarvení je výrazně červené. Rostliny napadá od poloviny května, kdy brouci chřestovníčka kladou vajíčka na spodní stranu listů. Z vajíček se líhnou žlutošedé larvy, způsobují požerky na listech a květech, které s postupem času zapříčiní jejich usychání. Napadené části lilií odstraníme a porost ošetříme insekticidním přípravkem Decis EW 50.

Mšice oslabují lilie

Mšice vysávají z napadené květiny šťávu a tím ji oslabují. Sají zejména na mladých listech a poupatech a jsou přenašeči nebezpečných virových chorob. Nejvhodnější ochranou je postřik insekticidním přípravkem Mospilan 20 SP nebo Pirimor 25 WG. Postřik je nutné provést minimálně dvakrát v období vegetace.

Třásněnky

Na listech napadených lilií se začnou objevovat malé stříbřité skvrnky, způsobené vzduchem, který do listů a jejich tkání vtlačují sající třásněnky. Na povrchu napadené rostliny se objevuje také medovice. Třásněnky způsobují zpomalení nebo úplné zastavení růstu napadených rostlin a opadávání listů. Pokud objevíme třásněnku v počátečním stadiu, omyjeme listy rostliny mírně napadenou rostlinu mýdlovým roztokem. Mýdlový roztok ucpe póry na těle třásněnky a tím ji zahubí. Postup opakujeme pravidelně 1x za 14 dní. Vhodné je také použití insekticidního přípravku Mospilan 20 SP a nebo Acctelit 50 EC.

Slimáci ožírají listy

Na listech lilií se objevuje okrajový žír, v listech nepravidelné otvory, žilky listů nebývají poškozené. V blízkosti rostlin, které byli napadeny slimáky bývá zaschlý sliz. Ve večerních hodinách je dobré slimáky posbírat a zlikvidovat. Na záhony a okolí záhonů nasypte vápno nebo saze, těmto vrstvám se slimáci vyhýbají.

Postřiky jsou skvělým způsobem, jak udržet vaše pokojové rostliny zdravé. Mohou být použity k ochraně před hmyzem a také k tomu, aby vaše rostliny rostly zdravěji.
Na trhu lze nalézt hned několik typů mezi kterými můžete najít i biologické přípravky, které najdete na webu levnepostriky.cz

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies