Chcete živý plot z tújí? Jak o ně pečovat?

Živý plot ozdobí vaši zahradu a také vám dopřeje větší soukromí. Také mají skvělou izolační schopnost. Nebude vás trápit prach ani hluk. Péče o ně je ale náročnější, než si myslíte. Jakou péči túje potřebují?

túje

 

Nejprve si promyslete, jak vysoký plot potřebujete a kolik času chcete obětovat, abyste svému plotu dopřál tu nejlepší péči. Vybírat můžete ze stále zelených stromků nebo také z opadavých. Jestli si chcete živý plot pořídit, abyste oddělil zahradu od ulice, tak zohledněte i velikost zahrady.

 

Pro užší prostory je nejlepší koupit stříhaný živý plot a pokud je vaše zahrada prostorná, můžete si pořídit volně rostoucí plot. Živý plot by měl být vysoký minimálně metr a půl. Jinak vás před prachem a hlukem moc neochrání. Pamatujte ale na to, že pokud jej necháte narůst do větších rozměrů, zastíní vám to část zahrady.

 

Jestliže je chcete použít jen jako obrubu záhonů, stačí vám túje vysoké do padesáti centimetrů. Nejčastěji pěstované jehličnany u nás jsou túje. Nejoblíbenějším druhem tújí je Smaragd. Tento název si zasloužily díky svému smaragdovému zbarvení. Nepotřebuje častou péči, neboť roste pomaleji. Za rok vyroste asi o 20 cm a má krásný pyramidální vzhled.

 

Je nutné je pravidelně zalévat hlavně v letním období. Taktéž jim dopřejte více vláhy před zamrznutím. Dalším důležitým faktorem je vzdálenost mezi jednotlivými stromky. Túje by od sebe měly být vzdálené minimálně 60 centimetrů. Když je zasadíte s menší vzdáleností, mohou vám túje zežloutnout či zhnědnout. Nakonec mohou i uschnout, kde už vaše túje nezachrání postřiky ani jiné chemické přípravky.

 

Co dělat, když se tújím nedaří?

 

Jestli vám túje začnou žloutnout či hnědnout, nemůže za to jejich stáří. Může za to nedostatečné či naopak zbytečně časté zalévání. Ihned jak je zasadíte, je nutné je dostatečně zalévat. Ne moc, abyste neutopily sazenice. V zimním období vám mohou túje proschnout. Zalijte je před zamrznutím a další vláhu jim poskytněte až po oblevě. Také může být na vině zbytečně velké množství hnojiva.

 

Když sázíte túje, nehnojte je. Počkejte minimálně měsíc než je přihnojíte. Když túje začnou rezivět, mohou mít v půdě málo hořčíku. Pokud je strom napaden houbami či škůdci, postříkejte je speciálním přípravkem - fungicidem. Všech škůdců byste se měli zbavit postřikem na savý a žravý hmyz. Túje nejčastěji napadají larvy molovky tújové, které se zavrtávají do větviček.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies