Chcete si pořídit pejska s PP či bez?

Ono pořídit si dalšího člena do rodiny není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Už nejde jen o to, aby se vám zalíbil, měli byste zvážit i to, jestli si jej pořídíte s PP nebo to risknete i bez papírů. Jaký je tedy mezi tím rozdíl?

Chcete si pořídit pejska s PP či bez?

 

  • Co je to PP?

 

Průkaz původu je vlastně rodným listem pejska. Tento průkaz vystavuje plemenná kniha uznaná FCI každému štěněti ve vrhu. Nezáleží na tom, kolik štěňat bylo v jednom vrhu. Dle pravidel klubu jej musí dostat každé štěně. Takže pokud někdo tvrdí, že jen jeho štěně nedostalo PP, tak lže.

 

Může se ale stát, že narozené štěňátko bude nestandardní. To se mu pak zapíše do jeho PP. Takový pejsek už není vhodný k chovu a je prodáván se slevou s použitím různých slov - nestandard, pet kvalita či “na mazlíčka”. 

 

  • PP - co vám může zaručit a k čemu vám vlastně bude?

 

Dnes už si snadno vyhledáte u kteréhokoli pejska linii vlastníků jeho předků, ale hlavně jsou v PP zapsáni rodiče a původ pejska. Najdete databáze, kde jsou zaznamenány téměř všechny informace - úspěchy, další potomci, zdravotní výsledky a podobně.

 

Aby pejsek získal PP musí projít povahovými testy a také musí disponovat určitými zdravotními výsledky. Pokud pes neprojde testy a budou mu nalezeny určitá zdravotní rizika, která by později mohl přenést na štěňata, nebude připuštěn do chovu.

 

Nesplní podmínku k uchovnění. Existují ale i případy, že se tito psi k reprodukci štěňat používají. Nikde už ale neuvedou, že jejich pes nebyl uchovněn a má třeba epilepsii či agresivní povahu. S průkazem původu máte jistotu, že je váš pes zdravý. Nevybírejte “zajíce v pytli” a raději si pořiďte pejska, kterému nechybí PP.

 

  • Co byste při výběru pejska měli ještě zvážit?

 

Určitě se zamyslete i nad tím, co chcete pejskovi nabídnout vy. Co jste ochotni poskytnout a kolik času mu věnujete? Máte pro něj dost místa? A kde ho chcete mít - doma či na zahradě?

 

Všechno souvisí se vším, protože bez ujasnění těchto zdánlivých maličkostí, nebudete vědět, co k jeho chovu vlastně potřebujete. Každý pejsek potřebuje samozřejmě vaši lásku, ale také krmivo a různé veterinární zákroky, což jistě není levná záležitost. Pes je věrný přítel člověka, ale nezapomínejte, že i on ve vás potřebuje vidět přítele, který se o něj stará s láskou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies