Chcete mít květiny ve váze dlouho krásné?

Dostali jste květinu a chtěli byste ji mít co nejdéle krásnou? Stačí se řídit několika zásadami.

květiny ve váze

Řezané květiny moc dlouho nevydrží, protože rychle vadnout. Poradíme vám, jak tento proces zpomalit.

 

Květina bez vody chvilku vydrží, přesto by doba převozu neměla být delší než jedna hodina. V některých květinářstvích dostanete malé ampulky naplněné vodou, které se nasazují na stonky květin. V takovém případě vám květina vydrží déle. Můžete použít také tkaninu, která nasaje vodu a květinu po delší čas udrží vlhkou.

 

Pozor si dejte na mrazivé dny. Květinu si nechte zabalit do papíru, nejlépe ve dvou vrstvách.

 

Po příchodu domů dejte květinu ihned do vlažné vody a pod tekoucím proudem seřízněte šikmo stonky přibližně pod úhlem 45 stupňů. Proč pod vodou? K řezu se nedostane vzduch a květina snadněji nasaje vodu. Také se snáz přizpůsobí vnitřní teplotě.

Květiny vkládejte vždy do čisté vázy. Případné nečistoty by mohly způsobit vznik kalu a množení bakterií. Vázu naplňte do jedné třetiny vodou, jestliže se v ní vytvoří bublinky, nechejte ji chvíli odstát. Před vložením kytice do vázy, zbavte stonek všech lístků. Pokud by lístky zůstaly ve vodě, mohly by se v ní začít rozkládat. Nezapomeňte do vody nasypat výživu, kterou jste dostali ke květině v květinářství.

 

Vodu se snažte měnit nejlépe obden, bakterie se pak nebudou mít šanci množit a škodit tak květině. Čerstvost květiny můžete prodloužit dalším seřezáním stonků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies