Chcete chovat chameleóna?

Líbí se vám chameleóni? Není divu, jde opravdu o kouzelná zvířátka, ale není to tak jednoduché. Je třeba se seznámit s vysokými nároky chameleónů a velmi citlivou povahou.

Chameleon

Chameleóny dnes potkáte v tropických a subtropických částech Afriky, Madagaskaru, méně pak v Indii a Arábii. Jeden druh žije také ve Středomoří. Nejmenší chameleóni dorůstají do velikosti tří centimetrů, největší mohou mít i metr.

Dokonalý zrak

Chameleóni ovládají každé oko zvlášť. Pro jejich zrak je velice důležitý dostatek světla. Témeř všichni chameleóni neslyší, ale jejich zrak je dokonalý. Vidí ostře až na kilometr daleko. Jsou proto schopni určit přesnou polohu kořisti, kterou pak polapí svým mrštným a rychlým jazykem. Pokud bude teráium nedostatečně osvětlené, může se jejich zrak zhoršit natolik, že nebudou schopni lovu. Chameleóni jinou než živou potravu nepřijímají, takže je třeba světlo zajistit.

true-wildlife.blogspot.com

Výbava terária

Chcete-li pořídit rovnou pár chameleónů, zajistěte terárium alespoň o rozměrech 100x100x200 cm. Pokud bude v teráriu pouze jeden, bude stačit rozměr o něco menší. Chameleoni jsou většinou stromoví, ale pozemní druhy potřebují prostornější základnu.

V teráriu nesmí chybět vlhkoměr a teploměr! Teplotu je nutné dodržovat přesnou, podle potřeb konkrétního druhu. V teráriu by neměly chybět úkryty, kde se mohou chladit a místa pro výhřev. Vlhkost by se měla pohybovat mezi 70 až 90 %. O osvětlení již byla řeč, ale kromě očí je důležité pro vývoj kostí a pro regeneraci kůže.

V deštných pralesech mají chameleónoi k dispozici stromy po celý život, proto je nezbytně nutné, aby i v teráriu bylo dost horizontálních, vertikálních a šikmo upevněných větví.

Do terária umístěte dostatek rostlinek. Chameleóni totiž neumějí pít z misky a rostliny zachycují rosu, kterou chameleóni mohou pít.

Krmení chameleónů

Množství potravy je individuální, odvíjí se od velikosti a stavu zvířete. Nejraději loví mouchy a předkládáme jim také cvrčky. V případě středně velkého chameleóna to budou třikrát za týden dva až tři cvrčci. Pro zdraví chameleónů je dobré čas od času obalit cvrčky v sypkém minerálním a vitaminovém přípravku.

Samotář nebo skupinka

Chameleón o samotě strádat rozhodně nebude. V přírodě se obvykle setkávají pouze v době páření. Pokud jich chcete mít v teráriu více, je třeba skupinu vhodně sestavit. Dva dospělí samci nebudou šťastnou volbou, proto volte raději jednoho samce a více samic. V případě skupinky je třeba sledovat jaké vztahy mezi zvířaty panují a zda není slabším jedincům upírána potrava.

Citlivá zvířata

Chameleóni jsou velice citliví na stres, nikdy je zbytečně nepřesouvejte, nelekejte je klepáním nebo prudkými pohyby a otřesy. Jejich úhlavním nepřítelem je had a jeho pohled, ten dokáže chameleóna vyděsit k smrti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies