Cestujeme se psem do zahraničí

Doba letních dovolených je v plném proudu. Rozhodli jste se dopřát svému psímu mazlíčkovi také dovolenou? Pokud ano, nezapomeňte na to, že je potřeba jej řádně připravit na cesty. Nejde jen o sbalení kufru, před vycestováním je povinná i návštěva veterináře.

Cestování se psem

Do zahraničí cestujte pouze se zdravým psem

Před odjezdem do zahraničí je povinná preventivní zdravotní prohlídka zvířete. Veterinární lékař by Vám měl vystavit potvrzení o zdravotním stavu psa. Ověřte si, zda v zemi, do které jedete, neplatí nějaké zvláštní veterinární nařízení (například Velká Británie, Irsko a Malta požadují, aby mělo zvíře 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokokóze). Před odjezdem nechejte psa ošetřit také proti cizopasníkům (blechy, klíšťata).

Cestujeme se psem letadlem

Před cestou na dovolenou si nezapomeňte telefonicky ověřit možnost ubytování psa v hotelu (také si ověřte, zda na pláži, kam se chystáte, neplatí pro psy zákaz vstupu). Při cestě na dovolenou letadlem si nechte psa zapsat do voucheru. Berte také v úvahu, že malého psa smíte mít na palubě letadla, ale větší psi budou muset cestovat v zavazadlovém prostoru (psa řádně označte - musí mít tetování nebo čip).

Cestujeme se psem autem

Cestu na dovolenou autem je dobré naplánovat v chladnějším počasí, nejlépe tedy brzy ráno nebo navečer. Nenechávejte psa v blízkosti otevřeného okna, mohlo by mu způsobit zdravotní potíže. Je-li velké horko, polévejte mu hlavu, krk a tlapy studenou vodou.

Cestu je vhodné přerušovat. Vždy nechejte psa proběhnout, napít se a vyvenčit. Nikdy nenechávejte psa v uzavřeném autě za slunečného dne.

Nezapomeňte na očkovací průkaz a cestovní pas pro psa

Pes musí být vybaven očkovacím průkazem a platným cestovním pasem zvířete, který je jednotný a platný ve všech zemích EU. V pase by mělo být uvedeno tetování nebo číslo mikročipu, identifikace majitele a záznamy o vyšetření, vakcinaci a použití antiparazitik. Pas vám vydá veterinář (cestovní pas pro psa musí být schválený a registrovaný krajskou veterinární správou).

Co zabalit psovi do kufru

-         očkovací průkaz a zdravotní pas

-         dostatek krmiva (v zahraničí jej nemusíte zakoupit), oblíbené pamlsky

-         přípravek proti klíšťatům  a blechám (případně komárům)

-         deku, oblíbenou hračku

-         lékárničku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies