Český fousek

Český fousek byl původně nazýván český pes nebo český ohař. V polovině 20. století se stal ohroženým druhem. Díky zájmu několika chovatelů se však podařilo tuto rasu zachránit.
Pes se štěňaty
Český fousek je v podstatě lovecký pes. Má vynikající čich a lovecký instinkt, je vytrvalý a dobře cvičitelný. Hodí se na práci v lese, na poli i ve vodě, proto si je oblíbili zejména myslivci. Český fousek je velmi všestranná a bezproblémová rasa.

Český fousek - vzhled

Český fousek – tělo

Český fousek je vysoký maximálně 58-66 cm, feny jsou o něco málo menší. Je středně silný, čtvercového rámce. Váha je od 22-34 kg.

Český fousek - hlava

Hlava je užší a dlouhá, nosní část je delší než lebeční. Čenich je širší, tmavohnědý. Horní pysky mírně přečnívají. Charakteristické jsou výrazné nadočnicové oblouky a hluboké oční jamky. Oči mají mandlový tvar a hnědé zabarvení. Uši jsou vysoko nasazené.

Plemena dalších psů naleznete přímo v rubrice

Český fousek - zbarvení

V barvě srsti převažuje hnědá nebo bílá, obvykle se tyto dvě barvy kombinují. Bělouš má často hnědé plotny, hnědák světlé části na předhrudí a spodní části končetin.

Český fousek - srst

Český fousek má měkkou, hustou podsadu, která v létě vylínává. Krycí srst je delší, zvláště dlouhá je také srst na zadní straně končetin, na slabinách a předhrudí. Měkké osrstění na spodní straně čelisti vytváří typický fous, díky němuž se tato rasa nazývá fouskem.

Český fousek - povaha

Přestože je český fousek loveckým plemenem, je velmi přítulný k lidem a výborně se chová i ve své rodině. Je přátelský a inteligentní. V domě je klidný, venku ostražitý.

Český fousek a výchova

Český fousek se učí velmi rychle, takže s výchovou nebudete mít problémy. Potřebuje však dostatek pohybu a změnu. Pokud se nudí, protestuje. Kvůli jeho loveckému instinktu se nedoporučuje mít jej v domě s kočkou. Plemena koček naleznete zde. Děti snáší dobře, pokud jej respektují.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies