Červený cedr – základ dřevostaveb

Budete stavět dům, lépe řečeno půjde o dřevostavbu? V tom případě se vám informace o červeném cedru budou hodit. Jáká je oblíbenost červeného cedru jako stavebního materiálu, jeho výhody a vlastnosti vůbec? Všechno se dozvíte.

Cedrové dřevo

Všeobecně o červeném západním cedru

Domovinou cedru je pobřeží Pacifiku, od severní Californie až po Aljašku. Tento pan strom dorůstá do výšky až 60 metrů, přičemž průměr jeho kmene je okolo 3 metrů. Jsou i případy, kdy měl cedr průměr kmene 6 metrů. Už pro původní obyvatele Severní Ameriky měl cedr obrovský význam. Sloužil k výrobě kánoí, chýší, totemů a z jeho vláken uměli uplést košíky a lana. Dnes je cedrové dřevo velice oblíbeným stavebním materiálem.

sxc.huCedrové dřevo

Obliba cedru spočívá v jeho charakteristické struktuře, větší odolnosti vůči požáru, objemové stálosti, trvanlivosti a také příjemně voní.Červený cedr hojně používají při své prácí jak tesaři, tak také truhláři.

Bez nátěrů a impregance

Červený cedr je opravdu odolný a to i bez použití ochranných nátěrů a impregance, proto se ve velkém využíval k výrobě štípaných střešních šindelů. Čím to je Cedrové dřevo netáhne vlhkost, tím pádem odolává plísním, houbám, hmyzu i povětrnostním podmínkám.

Tepelná izolace

Dálší velká výhoda červeného cedru. Jeho vysoký tepelný odpor je dán nízkou hustotou. Nebudeme vás trápit přesnými čísly, stačí říct, že cedr má asi o 1/3 lepší tepelnou izolaci než běžné jehličnany. Cedrová stavba tedy zaručí příjemné teploty v létě i v zimě.

Srovnání cedrového dřeva

Co se týče hmotnosti, je cedr poměrně lehký. Při relativní vlhkosti 12% važí pouhých 370 kg/m3, což je asi o 90 kg méně, než je váha smrku ztepilého. I při své lehkosti si zachová stejnou trvanlivost jako dub letní.

Lépe je na tom také s objemovou stálostí. Je na tom o 75% lépe, než zmiňovaný smrk. Nemusíte se bát nadměrného praskání a kroucení cedrového dřeva.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies