Celer - velmi hodnotná kořenová zelenina

Tato zelenina je bohužel často opomíjená. Nějak se z vědomí lidí vytrácí, že našemu zdraví neuvěřitelně prospívá. Celer je bohatý na vitamín A, B, C a K, dále obsahuje betakaroten, kyselinu listovou a spoustu minerálních látek - draslík, jód, chrom, železo, vápník a hořčík.

Celer - velmi hodnotná kořenová zelenina

 

Celerové hranolky s fantastickou omáčkou (4 porce)

 

  • Celer - 2 ks (velké - celkem cca 1 kg)
  • Olej - 4 lžíce
  • Mletá paprika - 1 lžička
  • Kari koření - 1 lžička
  • Sušený česnek - 1 lžička

 

Na omáčku budete potřebovat tyto suroviny:

 

  • Zakysaná smetana - 200 g
  • Rajče - 1 ks (nasekejte na drobno)
  • Petrželka - 1 lžíce (nasekaná)
  • Sladká chilli omáčka - 1 lžíce
  • Česnek - 1 stroužek (prolisovaný či drcený)

 

Nejprve si připravte omáčku. Veškeré ingredience důkladně promíchejte, přidejte sůl a pepř dle chuti a dejte do lednice vychladit. Nyní si oloupejte celer a odstraňte vršek i spodek celeru, to abyste si zarovnali strany. Také se vám celer bude lépe krájet, protože bude na prkénku dobře stát.

 

Nakrájejte celer na plátky o tloušťce přibližně 1 cm a pak z plátků krájejte stejně silné hranolky. Dejte si do hrnce vařit vodu, osolte ji a jakmile se začne vařit, vhoďte do ní celerové hranolky. Vařte je zprudka asi 2 minuty, pak slijte vodu a vraťte hranolky zpátky do hrnce.

 

Přilijte olej, nasypte koření a promíchejte, aby byly hranolky rovnoměrně ochucené. Pak hranolky rozložte na plech, ale nedávejte je příliš k sobě. Dejte je péct do trouby, kterou jste si předehřáli na 220 °C. Pečte je asi 25 minut, aby trochu změkly.

 

K hranolkám se budou krásně hodit celerové karbanátky (4 porce)

 

  • Kuřecí prsa - 2 (větší kusy)
  • Celer - 1 ks (velký)
  • Sůl, pepř - na dochucení
  • Žluté kari koření - 2 lžičky
  • Olivový olej - 1 lžíce
  • Hladká mouka - 1 lžíce
  • Zakysaná smetana - k podávání (můžete nahradit i majonézou)

 

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kusy a celer nastrouhejte na hrubo a pak všechno rozmixujte tak, aby vznikla hustější kaše. Přidejte pepř, kari a sůl a důkladně promíchejte. Navlhčete si ruce a začněte tvořit karbanátky. Obalte je v mouce a osmažte na olivovém oleji.

 

Smažte je na mírném ohni minimálně 7 minut z každé strany. Pokud nezvládnete tolik celeru pohromadě (celerové karbanátky + celerové hranolky), můžete hranolky nahradit bramborovou kaší či lehkým salátkem. Před podáváním pak ještě ozdobte zakysanou smetanou či majonézou, prostě tím, na co máte chuť.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies