Čekanka - vytrvalá bylina

Tato nádherná rostlinka ozdobí každou zahrádku. Najdete ji i na polích či u okrajů cest, kde vás bude vyhlížet svými modře zbarvenými kvítky jako panenka, která čeká na svého milovaného. Proto se jí také říká čekanka.

Čekanka

 

Čekanku řadíme do čeledi hvězdicovitých. V kuchyni se spíše využívají jiné poddruhy a kultivary - čekanka setá, listová, hlávková, salátová, bílá či kadeřavá. Květy čekanky mají vysokou hodnotou cukernatosti.

 

Čekanka si je moc dobře vědoma toho, jakou krásou oplývá. A právě proto si ji chrání, podle nás až příliš úzkostlivě. Pokud ji tedy utrhnete, nezachráníte ji ani v případě, že ji rychle přemístíte do vody. Přesto vám rychle uvadne, takže ji obdivujte jen na jejím původním stanovišti.

 

Její využití

 

Není to jen krásná rostlina, ale má i léčivé účinky. Z čekanky můžeme využít všechno - nať, kořen i květ. Nať a květy se sbírají v létě (období květu), ale kořen můžete sbírat až v září a říjnu. Všechny části rostliny můžete využít v sušené formě.

 

Čekanka obsahuje až 20 % inulinu, jenž se používá jako výživa pro diabetiky. Dále je bohatá na glykosid intybin, silice, třísloviny, cholin, pryskyřici, terpenové hořčiny a také slizové a minerální látky. Z čekanky se připravují nálevy či masti, ale můžeme ji využít i v kuchyni.

 

Má projímavé a močopudné účinky, pomáhá léčit záněty zažívacího ústrojí, pročišťuje střeva a celkově zlepšuje trávení. Čekanka se doporučuje při léčbě sleziny a jaterních chorob, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a prospívá i srdci a cévám.

 

Pěstování

 

Nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Není náročná na slunce, vodu ani na umístění. I v případě, že je velmi suché léto, tato bylina dokáže přežít. Nejvíce vám bude prospívat na sušším stanovišti a dává také přednost pustým místům a světlinám.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies