Čekanku řadíme do čeledi hvězdicovitých. V kuchyni se spíše využívají jiné poddruhy a kultivary - čekanka setá, listová, hlávková, salátová, bílá či kadeřavá. Květy čekanky mají vysokou hodnotou cukernatosti.
Čekanka si je moc dobře vědoma toho, jakou krásou oplývá. A právě proto si ji chrání, podle nás až příliš úzkostlivě. Pokud ji tedy utrhnete, nezachráníte ji ani v případě, že ji rychle přemístíte do vody. Přesto vám rychle uvadne, takže ji obdivujte jen na jejím původním stanovišti.
Její využití
Není to jen krásná rostlina, ale má i léčivé účinky. Z čekanky můžeme využít všechno - nať, kořen i květ. Nať a květy se sbírají v létě (období květu), ale kořen můžete sbírat až v září a říjnu. Všechny části rostliny můžete využít v sušené formě.
Čekanka obsahuje až 20 % inulinu, jenž se používá jako výživa pro diabetiky. Dále je bohatá na glykosid intybin, silice, třísloviny, cholin, pryskyřici, terpenové hořčiny a také slizové a minerální látky. Z čekanky se připravují nálevy či masti, ale můžeme ji využít i v kuchyni.
Má projímavé a močopudné účinky, pomáhá léčit záněty zažívacího ústrojí, pročišťuje střeva a celkově zlepšuje trávení. Čekanka se doporučuje při léčbě sleziny a jaterních chorob, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a prospívá i srdci a cévám.
Pěstování
Nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Není náročná na slunce, vodu ani na umístění. I v případě, že je velmi suché léto, tato bylina dokáže přežít. Nejvíce vám bude prospívat na sušším stanovišti a dává také přednost pustým místům a světlinám.
Diskuze