Bylinky na snížení cholesterolu

Vysoký cholesterol se u dnešní populace stává stále častějším problémem, mezi jehož příčiny patří především špatné stravování a nedostatek pohybu. Většina lidí dnes bohužel raději sahá po medikamentech namísto toho, aby řešila původ této zdravotní komplikace. Pokud však patříte mezi ty, kdo se s nemocí raději obracejí k přírodě, pak rozhodně čtěte dále. Právě tyto byliny vám pomohou vysoké hladiny cholesterolu snížit, a to bez jakýchkoli vedlejších účinků.

čočka

Rozrazil lékařský (Veronica officinalis)

Tato vytrvalá bylina s fialovými až bledě modrými květy roste zejména v Asii, Evropě a Severní Americe. Mezi léčivé byliny se zařadila již v 16. století, kdy se hojně využívala k pročištění krve a při potížích s klouby a kůží. Právě tyto účinky vyvolaly velký zájem ze strany vědy, což vedlo k provedení několika studií zaměřených na jeho účinky při snižování krevního cholesterolu.


Výsledky pak ukázaly, že extrakt z natě rozrazilu vysoké hladiny cholesterolu skutečně snížil a mimo to jej také dokázal bezpečně odvést z těla. Při domácí léčbě se rozrazil nejčastěji užívá ve formě odvaru připraveného z natě - stačí ji povařit ve vodě po dobu 5 - 10 minut. Odvar se pak pije dvakrát až čtyřikrát denně po jednom šálku. Rostlinu si můžete vypěstovat v květináči či na zahradě tak jako kteroukoli jinou léčivou bylinu.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)

Kořen zázvoru lékařského je známý především jako koření nebo jako šikovný pomocník při nachlazení a chřipce. Jeho protizánětlivé vlastnosti však pomáhají i s dalšími zdravotními problémy, mezi které se řadí i vysoký cholesterol. Zázvor totiž v těle aktivuje enzym, který podpoří vstřebatelnost cholesterolu, což vede k jeho celkovému snížení.

Koriandr (Coriandrum sativum)

Na první pohled by vám tato bylina mohla připomínat petržel, ale jakmile ucítíte její vůni, ponoříte se do tajů středomořské, asijské a zejména indické kuchyně. Existuje spousta možností, jak můžete koriandr využít v kuchyni. Má velmi svěží, až lehce citrusovou chuť a tudíž oživí kterýkoli pokrm téměř bez použití soli.


Koriandr však není pouze lahodný, ale zároveň velmi zdravý. Působí příznivě na trávení, krevní tlak a samozřejmě i na krevní cholesterol. Dle provedených studií totiž dokáže snižovat hladiny špatného LDL cholesterolu a současně zvyšovat hladiny toho pozitivního, jenž nese označení HDL. S jeho pomocí navíc můžete snadno doplnit vitaminy A, C, E a K i minerály jako vápník, železo a hořčík.

Smetánka lékařská (Taraxacum officinale)

Pampelišku neboli smetánku lékařskou nejspíš není třeba představovat, v našich končinách totiž roste snad všude, kam se podíváte. Většinou na ni lidé pohlíží jako na plevel, přestože se jedná o bylinu se spoustou zdravotních benefitů. Provedená studie ukázala, že kořen pampelišky pomohl při dietě s vysokým obsahem cholesterolu vyrovnat hladiny LDL i HDL cholesterolu. Nejde však pouze o samotný kořen, stejnými účinky totiž disponují i její listy a nať.

Ženšen pravý (Panax ginseng)

Ženšen neboli všehoj patří mezi nejpopulárnější přírodní léčebné prostředky na světě. Tradičně se využíval především v Severní Americe a Asii, a to zejména k tlumení bolesti hlavy a léčbě neplodnosti. Má pozitivní vliv snad na všechny funkce organismu, včetně produkce hormonů a celkového zdraví mozku a plic.


Nicméně za jeho schopnost snižovat cholesterol můžeme vděčit hlavně v něm obsaženým saponinům. Tyto látky totiž stimulují přenos cholesterolu a enzymů, jež ovlivňují jeho metabolismus. Díky tomu dokáže ženšen snižovat LDL cholesterol bez toho, aniž by ovlivnil hladiny dobrého HDL cholesterolu. Abyste jeho účinky mohli pocítit i na sobě, stačí denně vypít jeden šálek ženšenového čaje.


Jak vidíte, existuje spousta bylin, se kterými můžete snížit svůj krevní cholesterol a tím i zlepšit své celkové zdraví. O více způsobech si můžete přečíst také v článku 4 bylinky na snížení zlého cholesterolu + 4 další tipy. Pamatujte však na to, že nejlepší léčbou je prevence, a proto se raději snažte této zdravotní komplikaci předcházet správnou životosprávou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies