Bylinky lze pěstovat i v zimě

Většině bylinek se na zahrádce daří, ale jen od jara do podzimu. Ale i v zimě se můžeme těšit z krásně zelených bylinek plných vitamínů. Ovšem doma lze pěstovat jen některé. Na ty ostatní si bohužel musíme počkat do jara.

Bylinky lze pěstovat i v zimě

 

Byliny, které dokáží přetrvat zimu venku na zahrádce i po dobu několika let, budou dostatečně odolné, abyste je mohli pěstovat i doma. Stačí je dát do vhodného truhlíku s kvalitní zahradní zeminou někam ke světlu. Třeba na okenní parapet. Nevadí jim chladnější místnost.

 

Budou růst v rozmezí od 15 do 20 °C. Ale měli byste zajistit, aby v noci neklesla teplota v místnosti pod 10 °C. Zalévejte je trochou vlažné vody každé ráno. Občas místo pravidelné zálivky bylinky jen orosíme a pak jim jemně otřeme usazený prach, který jim zabraňuje v dýchání. Nemusíte vůbec přihnojovat, s živinami si vystačí až do jara.


 

Pěstování bylinek

 

  • Meduňka - Tato bylina se řadí mezi vytrvalé. Má typickou vůni a chutná po citronech. Před tím, než udeří mrazy, zasaďte do květináče větší trs. Květináč pak umístěte na světlo do teplejší místnosti. Jak už jsme si řekli, pokud máte bylinky doma jen přes zimu, nemusíte je přihnojovat. Ale jestli si ji chcete pěstovat doma po celý rok, měli byste ji přihnojovat pravidelně od února - každé 2 týdny.
  • Pažitka - Opět než začne mrznout, vyryjte větší část trsu pažitky. Před vyrytím by měl být sestřižený a měl by obsahovat minimálně 20 cibulek. Na dno květináče dejte drenáž z keramzitu, písku a štěrku a pak přidejte zeminu. Do ní vložte pažitku přibližně do stejné hloubky, v jaké jste ji pěstovali na zahradě. Jestli očekáváte vyšší spotřebu pažitky, raději si ji zasaďte do několika květináčů nebo po více trsech. Neměli byste totiž celý trs seřezávat najednou.
  • Petrželka - Je to podobný postup jako u pažitky. Před prvními mrazíky vyryjte část petrželky, zasaďte do květináče a několikrát za zimu prořezávejte.
  • Řeřicha setá - Ještě si můžete vypěstovat řeřichu. Kupte si semínka, nasypejte je do připravené nádoby (miska, plastový tácek či talíř) a přidejte substrát či vatu a malé množství vody. Pak navrch vložte semena a nechte vyklíčit. Zalévejte je častěji, aby vám neuschly. Až bude vysoká asi 10 mm, můžete začít sklízet.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies