Bydlení podle barev

Domov je místo, kde bychom se měli cítit dobře a barvy výrazně ovlivňují, zda tomu tak skutečně bude. Zjistěte, které barvy vás uklidní, které ve vás probudí kreativitu a po kterých raději při zařizování interiéru nesahat vůbec!

Kuchyň v zelené barvě

To, jakou barvou se obklopujete, má na vaši náladu možná větší vliv, než si myslíte. Některé barvy nás povzbuzují, jiné utlumují . Do míst, kde chcete relaxovat, se pochopitelně hodí tlumící barvy, kdežto do místností jako je pracovna, obývací pokoj či kuchyň, se hodí barvy povzbuzující.

Oranžová se hodí do obývacího pokoje

Oranžová je barva optimismu a lásky ke všemu živému, hodí se proto všude tam, kde dochází k setkávání lidí. Zvolíte-li tuto barvu k vymalování či vyzdobení obývacího pokoje, váš byt ožije veselými návštěvami, které se budou rádi vracet. Oranžová doslova podporuje empatii, pohodovou komunikaci i dobrou náladu! Pomáhá ale také pro udržení pocitu lásky a bezpečí. Tato barva se hodí všude, kde se něco děje – tedy i do kuchyně nebo do předsíně.

moderní kuchyňská linka

Červená – ideální barva do kuchyně

Máte-li rádi červenou, zahalte do této barvy svou kuchyni. Červená aktivuje naše smysly, takže se vám bude velmi dobře vařit. Tato barva v nás probouzí radost, odvahu a vitalitu. Dodává místnosti dynamičnost, s jejím dávkováním ale opatrně – volte pouze červené doplňky nebo části místnosti. Delší pobyt v červeně vyzdobené místnosti má dráždivé účinky, hodí se proto skutečně jen tam, kde se zdržujeme krátce.

bar v kuchyni

Meditujete Obklopte se fialovou.

Fialová je barvou duchovna. Zvyšuje představivost, intuici a schopnost spojení se s vlastní duší, je proto vhodnou barvou pro meditaci a pro chvíle, kdy si přejete zůstat v nadhledu. Hodí se do ložnice nebo do koutku, kde meditujete.

dívčí pokoj

Růžová nejen do dětského pokoje

Růžová je barva všeobecně pokládaná za symbol naivity a romantické lásky, ale probouzí v nás také obětavost, něhu a soucit. Hodí se do dětského pokoje, do ložnice a všude tam, kde přebývá ženská část osazenstva. Pomáhá nám vcítit se do druhých a nelpět na materiálním světě.

dívčí pokojík

koupelnaModrá vám pomůže usnout

Modrá barva symbolizuje především víru a svobodu, je to ale také barva s chladícími účinky – doslova vás vybízí zachumlat se do peřin. Pomáhá „vychladnout“ při emocionálním vypětí, při horečce i bolestech hlavy. Podporuje odpočinek, kvalitní spánek i rychlé usínání. Hodí se tedy především do ložnice, ale i do koupelny. Chcete-li v koupelně zamezit jejímu chladícímu účinku, zvolte teplejší odstín modré – tyrkysovou.

Zelená se hodí všude

Zelená je nejen barvou přírody, ale i klidu, rovnováhy, regenerace. Pomáhá odstranit napětí, hněv, netrpělivost, posílit empatii. Jako jedna z mála barev se hodí do všech místností.

zelená ložnice

interiér obývacího pokojePozor! Ze žluté vás může rozbolet hlava!

Oblíbenou barvou při malování pokojů bývá také žlutá, delší pobyt v takto vyparáděné místnosti ale může způsobit bolesti hlavy. Žlutá sice pomáhá rozvíjet intelekt, rozveseluje a stimuluje tvůrčí schopnosti, volte ale raději jen tlumenější odstíny této barvy anebo jen žluté bytové doplňky. Je vhodná všude, kde potřebujete posílit koncentraci či rozveselit. Hodí se také do místností, kde svítí málo slunečního světla.

Hnědá v nás probouzí pracovitost

Ačkoliv jsou hnědě vymalované stěny spíše raritou, vyplatí se alespoň výraznými hnědými doplňky – například kobercem, vybavit pracovnu či pracovní kout. Hnědá totiž probouzí v lidech trpělivost, pracovitost, čest, schopnost stát nohama pevně na zemi, dokonce schopnost hospodaření s penězi.

jídelní souprava

Bílá je nudná klasika!

Barvy, jako je šedá, bílá nebo černá, nemají v interiéru nijak pozitivní účinky. Bíle vymalované stěny jsou sice „klasika“, kterou nic nezkazíte, zkuste ale změnit barvu na výraznější a uvidíte, že i vy ve svém domě či bytě ožijete!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies