Bydlení – bydlíte zdravě?

Ať už na podlahách, zdech, v kobercích nebo na nábytku, škodlivé látky číhají všude kolem nás. Jejich důsledky vidíme každý den. Čím dál více lidí trpí různými alergiemi nebo dráždivým kašlem. 

Židle a pohovka

Bydlení – bydlíte zdravě?

Ať už na podlahách, zdech, v kobercích nebo na nábytku, škodlivé látky číhají všude kolem nás. Jejich důsledky vidíme každý den. Čím dál více lidí trpí různými alergiemi nebo dráždivým kašlem.

Barvy a laky

Konzervační látky a stabilizátory uvolňují do okolí jedovatý glykotér a aldehydy. Ty mohou způsobovat alergickou vyrážku, podráždění očí a kůže, dušnost nebo dráždivý kašel. Jejich nepříznivý vliv můžete omezit častým větráním v celém bytě. Také používejte raději ekologické barva a laky, které obsahují jen minimální množství škodlivých látek.

Dřevěný nábytek

Také dřevěný nábytek často obsahuje formaldehyd a různé organické rozpouštědla. Ty se odpařují do vzduchu, a protože je pak vdechujeme, mohou nám poškodit naše zdraví. Typické následky si asi dokážete sami představit: bolení hlavy, dušnost, nevolnost. Proto si při koupi nábytku všímejte nejen tvaru a barvy, ale také jeho vůně. Přednost byste měli dát nábytku vyrobenému ekologicky.

Čalounění a koberce

Někteří výrobci používají k čalounění pěnové hmoty a potahy obsahující toxické insekticidy. V kobercích mohou být chemické urychlovače (vanilcyklohexen) a také v kobercových lepidlech bývají rozpouštědla, která se časem uvolňují do ovzduší. Všechny tyto látky mohou vyvolávat alergie, pocity nevolnosti nebo dušnosti. Proto nové potahy vždy hned vyperte e kupujte pouze vyzkoušené značky.

Elektrické spotřebiče

Nebezpečím, které hrozí ze strany elektrospotřebičů jsou rozpouštědla. Ta se ukrývají v materiálech, ze kterých je spotřebič vyroben, a do prostředí se uvolní prostřednictvím vyzařovaného tepla. Navíc na mnoho lidí působí negativně elektromagnetické vlny (tzv. elektrosmog). Při koupi nových spotřebičů dávejte přednost osvědčeným výrobkům známých značek. Nebezpečí elektrosmogu omezíte, pokud nebudete spotřebiče umisťovat v blízkosti postele a nebudete u nich používat stand – by provoz.  Součastně tím ušetříte docela slušné množství elektřiny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies