Bromélie – exotické krásky pro váš dům

Bromélie jsou tropické rostliny, které lze pěstovat jak pro své zajímavé listy, tak i pro exoticky vypadající květenství. Okouzlil vás některý druh bromélie natolik, že jste se jej rozhodli začít pěstovat? S našimi radami péči o broméliovité rostliny hravě zvládnete!

Bromélie

Oblíbené druhy bromélií

Existuje více než 2000 druhů bromélií, které se pěstují buď pro své krásné a pestře zbarvené listy nebo pro exotický vzhled svého květenství. Níže si představíme pět nejoblíbenějších druhů, které lze úspěšně pěstovat v běžných domácích podmínkách.

Guzmánia minor – rostlina tvoří širokou listovou růžici, která může mít v průměru až 50 centimetrů. Samotné květy tohoto druhu nejsou příliš nápadné. Výrazné jsou její listeny, které mohou být zbarveny v různých barvách (například červeně, žlutě, apod.).

Aechmea fasciata – tento druh bromélie tvoří listovou růžici, ze které vycházejí jednotlivé paprskovité listy. Listy jsou ze spodní části stříbřitě páskované, ze svrchní části jsou zelené a stříbřitě mramorované. Květenství tvoří růžově zbarvené pilovité listeny, mezi kterými lze spatřit drobné modré kvítky.

Vriesea splendens – u tohoto druhu vyrůstá z růžice pruhovaných listů nápadné klasovité květenství, které je tvořené z barevných listenů. Květenství svým vzhledem připomíná meč. Listeny mohou být zbarveny do červena, žlutě, zeleně nebo nachově.

Neoregelia carolinae – rostlina také tvoří listovou růžici. Dorůstá do výšky cca 20 centimetrů, listy mohou být dlouhé až 40 centimetrů. Květenství tvoří nápadně středové listeny, obvykle zbarvené do červena.

Další oblíbenou broméliovitou rostlinou je ananasovník (Ananas commosus). Ten si můžeme jednoduše vypěstovat a to tak, že růžici listů z vrcholové části ananasu (plodu) odkroutíme, odstraníme několik spodních listů (do výšky 2 až 3 centimetry) a část zbavenou listů necháme dva dny namočenou ve vodě. Poté ji zasadíme do pěstebního substrátu, kde během krátké doby zakoření. Při úspěšném pěstování budou v listové růžici patrné drobné fialové kvítky, které se na rostlině objevují během léta.

Níže si povíme, jaké podmínky broméliím zajistit, aby nám rostly a těšily nás ze svých krásných květů.

Kam umístit bromélie?

Většině druhů bromélií vyhovuje světlé stanoviště, bez přímých slunečních paprsků. Co se týče teploty, vyhovuje jim normální pokojová teplota pohybující se okolo 23 °C až 25°C (minimálně 15°C, maximálně 29 °C). Starší rostliny mají raději spíše chladnější stanoviště, s teplotou pohybující se okolo 18°C. Důležité je, aby rostliny nebyly v místě, kde je průvan, protože jsou na něj velmi náchylné.

Pěstební substrát

Ideální pěstební substrát pro bromélie by se měl skládat z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu borové jehličnatky a 1 dílu polystyrénu. Substrát si můžeme namíchat sami a nebo jej zakoupit již připravený a to v každém větším zahradnictví. Doporučené pH substrátu je 5 až 5,5.

Tip: Před použitím je vhodné pěstební substrát sterilizovat - zamezíme tak výskytu škůdců, jejichž zárodky se mohou v substrátu ukrývat. Sterilizaci lze provést v troubě, doporučená doba sterilizace je 10 minut při 200°C.

Jak zalévat a hnojit bromélie?

Pěstujeme-li bromélie při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Rostliny zaléváme měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě by měla být dobrá drenáž, zabráníme tak přemokření a následnému uhnívání kořenů. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Bromélie mají rády vysokou vzdušnou vlhkost (až 85%), proto je vhodné je pravidelně rosit.

Od března do září, 1x za 14 dní rostliny přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy určenými pro bromélie a orchideje, které zředíme s vodou.

Životní cyklus bromélií

Po odkvětu bromélie několik měsíců vegetují a poté uhynou. Jde o přirozený životní cyklus, který bohužel nijak neovlivníme. Avšak nemusíme smutnit, předtím, než se tak stane, rostlina vytváří odnože, díky kterým se rozmnožuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies