Britská krátkosrstá kočka (British Shorthair)

Britská krátkosrstá kočka patří k nejpopulárnějším krátkosrstým plemenům v Evropě. Mezi jejich přednosti patří nejen jejich specifický vzhled, ale také jejich charakter..
Britská kočka

Britská krátkosrstá kočka a její původ

Historie britské krátkosrsté kočky spadá do konce 19. století, kdy začali majetní Angličané s vystavováním a chovem koček. Chtěli, aby jejich národní kočky dosáhly takové krásy, s níž by mohly konkurovat kočkám zahraničním. Britská krátkosrstá kočka se vyskytovala v mnoha různých podobách a zbarveních, jelikož nikdy nebyla vyváženě a záměrně plemeněna. To mělo za následek, že se ztížilo jejich vzájemné porovnání: Neexistovaly totiž žádné normy. Vše bylo ustaveno v roce 1901, kdy byl založen první klub domácích krátkosrstých koček, který funguje dodnes.

Britská krátkosrstá kočka - charakteristika

Pro svou vyrovnanou, klidnou a přátelskou povahu jsou ideálními společníky pro mnoho lidí na světě. Britská kočka většinou dobře vychází s ostatními kočkami, dokonce často i se psy.

Britská krátkosrstá kočka – vzhled

Britské kočky jsou nápadné svou kulatou hlavou s velkýma očima a podsaditou stavbou těla. Stavba těla vykazuje podobné rysy, jako má perská kočka. Je pro ni charakteristický krátký krk, široká hlava a mohutné končetiny. Hustě rostlá, krátká srst je na omak silná, pružná a kvůli hustotě a tloušťce nepřiléhá hladce, ale trochu od těla odstává. Britské krátkosrsté kočky jsou středně velké až velké. Jsou chovány v řadě různých barev a kreseb srsti, ale nejoblíbenější je modrá britská krátkosrstá kočka. Nejznámější a nejoblíbenější barvou je totiž už po dlouhá léta barva modrá.

Britská krátkosrstá kočka – péče

Srst britské kočky není náročná na ošetřování, pouze jí občas prokartáčujeme. Uši kočce kontrolujeme každý týden a pokud je potřeba, tak opatrně vyčistíme smotkem na špejli. Časté koupání není nutné.

Britská krátkosrstá kočka – zvláštnosti

Protože se občas páří perské a britské krátkosrsté kočky, mohou se dvě britské krátkosrsté dočkat dlouhosrstých koťat.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies