Briard – chlupatý mazel

Vousatý pes se srstí padající do očí, s dobrosrdečnou povahou a výrazem plným oddanosti, odvahy a moudrosti, to je briard. Vidět jste jej mohli i v televizi – například ve filmu Kačenka a strašidla nebo v americkém seriálu Ženatý se závazky.

Pes, briard

Jak vypadá briard

Briard je velký, mohutný pes s nápadně dlouhou srstí, která pokrývá nejen tělo, ale i čumák, oči a uši. Dorůstá do výšky okolo 65 cm, váží okolo 34 kg. Barva srsti je nejčastěji hnědá v různých odstínech nebo černá.

Historie a původ plemene

Briard pravděpodobně vznikl zkřížením beaucerona s baretem a patří mezi honácká plemena. Dříve byl chován francouzskou šlechtou jako lovecký a strážní pes, později se využíval k pastevectví a v 19. století měl své místo dokonce i ve francouzské armádě. K nám bylo plemeno dovezeno roku 1969 a češi i slováci si jej velmi rychle zamilovali.

Sláva briardovi!

Jméno dostal od jistého Aubrima z Montdidieru, který věřil, že vlastní prvního briarda na světě a pojmenoval jej podle francouzské provincie Brie (ačkoliv z ní plemeno nepochází). Briarda měli i významné osobnosti jako je Napoleon, Karel Veliký nebo americký prezident Thomas Jefferson.

Charakter? Hlídač každým coulem

Briard je velmi silné a temperamentní plemeno. Cizím lidem nedůvěřuje, ale ke své rodině a dětem je láskyplný. Vyniká chutí do života i do práce, inteligencí a učenlivostí. Není těžké jej vycvičit. Pro svou ostražitost je dodnes využíván jako hlídač nebo služební pes. Výborně aportuje a stopuje.

Pro koho se hodí toto plemeno

Plemeno se hodí spíše pro zkušenější chovatele. Dlouhá srst vyžaduje pravidelné česání a kartáčování. Pokud chcete psa využít k hlídání domu, dbejte na dostatek pohybu a důsledný výcvik. Nenechávejte jej celé dny v kotci – briard potřebuje výběh a strávit alespoň část dne s vámi. Nehodí se ani pro ty, kteří touží po klidné rase. Rád vymýšlí rošťárny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies