Brambory – zajímavosti

Brambory jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Víte, odkud brambory pocházejí, podle jakých kritérií se dělí, co vše obsahují a nebo jaký mají vliv na lidské zdraví?

Brambory

Všeobecně o bramborách

Lilek brambor, brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum) je víceletá rostlina, které se všeobecně říká brambor. Řadí se do čeledi lilkovitých. Jeho blízkými příbuznými jsou rajčata, papriky, tabák, blín a nebo rulík zlomocný. Domovinou brambor je Jižní Amerika - zde je Inkové pěstovali ve dvou klimaticky rozdílných oblastech - první oblastí bylo Peru a Bolívie, druhou pak oblast Chile. Původně se brambory pěstovaly jako okrasné rostliny, teprve až později se začaly pěstovat pro své hlízy. V Evropě se poprvé objevily koncem 16. století. V současné době patří mez největší producenty brambor Čína, Ruska, Indie a USA.

Brambory - co obsahují?

Přibližně tři čtvrtiny obsahu brambor tvoří voda. Poslední čtvrtinu pak tvoří škrob, vitamíny, minerály (například brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, molybden, nikl, sodík, vápník, zinek, železo), tuky, vláknina, bílkoviny, pektin, polysacharidy (sacharóza, glukóza a fruktóza), aminokyseliny, organické kyseliny a chlorofyl. Obsahují také dusičnany, chakonin a nebo solanin, který se vyskytuje v nazelenalé slupce hlíz a který je ve větším množství pro člověka jedovatý. Nemusíme se ovšem bát, protože otravy bramborami jsou vzácné.

Příznivý vliv pro lidské zdraví

Brambory mají pozitivní vliv na svaly, klouby, kosti, šlachy, krvetvorbu a metabolismus. Díky obsahu draslíku mají brambory blahodárný vliv na srdce a cévy. Příznivý účinek mají také na stav kůže, vlasů a nehtů. Šťáva ze syrových brambor má projímavý účinek, pomáhá při křečích a má příznivý vliv na trávicí systém.

Odrůdy brambor

Brambory dělíme na několik základních druhů - ranné (doba sklizně do 30.6), polorané, polopozdní a pozdní (doba sklizně po 30.6). Dále se brambory dělí podle způsobu zpracování na typ A, B nebo C. Brambory typu A mají hladkou slupku, lojovitou dužninu, protáhlý tvar a menší obsah škrobu. Jsou vhodné pro vaření ve slupce, na bramborový salát, na loupačku, apod. Brambory typu B mají univerzální použití - používají se jako příloha, restují se, jsou vhodné do salátů, gulášů, polévek. Brambory typu C mají obvykle drsnější slupku, jsou škrobovité a po uvaření se rozpadají. Jsou vhodné k přípravě bramborového těsta, bramboráků, kaší, apod.

Znáte fialové brambory?

Velmi zajímavou odrůdou brambor je tzv. „VALFI". Tato odrůda je zajímavá nejen dužninou fialové barvy, ale také díky svému zvýšenému obsahu antioxidačních látek, které pomáhají předcházet rakovině.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 25 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies