Varný typ brambor
Jen ten, kdo se o brambory opravdu zajímá, si o nich dokáže zjistit kvalitní informace. Ale možná jste si už všimli, že se některé brambory balí do různě barevných sáčků. Třeba varný typ A, který se hodí k přípravě salátů, má zelenou barvu. Tyto brambory mají po uvaření pevnou, ale jemnou dužninu. Jsou nepatrně moučnaté a nerozvaří se vám ani, když je budete déle vařit.
Varný typ B je označen červenou barvou. Tyto brambory se doporučují připravit jako přílohu. U brambor typu B se po varu objevuje již polopevná, vlhká a jemná dužnina. Jsou již více moučnaté oproti typu A. Když je uvaříte, mohou se částečně rozsypat. Klidně je můžete smažit, použít se dají i do polévek, těst i do salátů.
A varný typ C má modrý obal a jsou to ideální brambory na bramborovou kaši. Brambory varného typu C se již snadno rozvaří a hodí se spíše na přípravu těsta či kaše. Existují i brambory s varným typem D, ale ten je vhodný pro průmyslové zpracování.
Pravidla pro správný výběr brambor
Vždy si nejprve rozmyslete, jak si brambory budete chtít připravit. Dle vašeho rozhodnutí zvolte vhodný typ a odrůdu. Ranné brambory byste měli kupovat pouze tehdy, když je hodláte okamžitě spotřebovat. Většinou nejsou označené varným typem a poznáte je podle toho, že jejich slupka se dá snadno odstranit. Nikdy nekupujte pozdní brambory bez řádného označení varného typu či druhu.
Na salát můžete použít varný typ A, ale také AB. Jestliže se chystáte dělat bramborové knedlíky, kaši nebo bramboráčky, pak si musíte pořídit varný typ C nebo také typ BC. Mechanicky poškozené, nahnilé či dokonce zelené brambory nekupujte. Také se vyhněte již naklíčeným bramborám.
Diskuze