Brachycefalický syndrom u psů

Brachycefalický syndrom je onemocnění, kterým trpí především francouzští buldočci a mopsové. Jedná se o změny v dýchacích cestách, které vedou ke ztíženému průchodu vzduchu do plic. Následkem toho pes vydává zvuky, které lze snadno zaměnit s chrápáním. Je ovšem důležité, aby se majitelé takto nemocných psů naučili rozpoznat, kdy se jejich pes skutečně dusí a kdy „jen“ chrápe.

Francouzský buldoček

Všeobecně o brachycefalickém syndromu

Brachycefalický, neboli krátkohlavý (brachys = krátký, cephalos = hlava) syndrom je onemocněním, které nejčastěji postihuje tzv. krátkohlavá plemena – například francouzské buldočky a mopsy. Jedná se o onemocnění dýchacích cest, které zahrnuje následující:

  • zúžené nozdry
  • zmenšení a zúžení nosní dutiny
  • prodloužené měkké patro
  • everze laryngálních váčků (tzv. Sakul) - vychlípení váčků sliznice hrtanu vedoucích k nemožnosti nádechu zvířete
  • neúplné či nedokonalé vyvinutí průdušnice (hypoplazie trachey)
  • součástí brachycefalického syndromu bývá také vrozený rozštěp patra

Následkem výše uvedených změn je ztížen průchod vzduchu dýchacími cestami zvířete.

Příznaky brachycefalickém syndromu

Brachycefalický syndrom lze u psa snadno rozpoznat – je totiž nejen viditelný, ale také slyšitelný. Je důležité, aby se majitelé psů trpících tímto syndromem naučili rozpoznat, kdy se jejich domácí mazlíčci skutečně dusí a nebo kdy „jen“ chrápou. Následkem zhoršeného dýchání, jsou takto nemocní psi citliví na přehřátí, hrozí jim také kolaps celého organismu. Je proto potřeba věnovat psům zvýšenou péči a vyhýbat se rizikovým situacím (například nenechávat psa bez dozoru v autě nebo na přímém slunci).

Léčba brachycefalickém syndromu

Stupeň rozsahu brachycefalickém syndromu lze posoudit například pomocí laryngoskopického vyšetření a pozorováním pohybu nosních křídel ve fázi nádechu. V odůvodněných případech je možné psovi trpícímu brachycefalickým syndromem, zejména pak zúženými nozdrami nebo prodlouženým měkkým patrem, pomoci - a to buď plastickou operací nebo chirurgickým zákrokem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies