Bourec morušový (Bombyx mori)

Tento nenápadný noční motýl byl domestikován už před 5 000 lety v Číně. Tam díky bourci morušového přišli na způsob, jak vyrobit pravé a nenapodobitelné hedvábí.

Larvy bource morušového

 

Tajemství výroby bylo přísně střeženo, avšak jako každé tajemství, bylo i toto později odhaleno. Dnes bource morušového i hedvábné tajemství znají všichni po celém světě. Chovají ho po celém světě již přes 3 000 let, avšak z volné přírody už bohužel téměř vymizel.

 

  • Nevelký motýlek, který neumí létat

 

Bourec morušový byl příčinou válek, dalo by se říct, že také rozhodoval o lidských dějinách a je také jediným dárcem luxusního a jedinečného materiálu. Jedná se o hedvábí. V dnešní době, kdy už je téměř nemožné jej spatřit jen tak volně v přírodě, je zcela odkázán na péči lidí.

 

Můžeme jej tedy označit za domácí zvířátko a musíme dodat, že pořádně rozmazlené. Pokud tedy chcete takového “mazlíčka”, mějte na paměti, že vyžadují teplé a suché prostředí. Také mají rádi čistotu a nesnáší hluk, vadí jim i zápach smažených ryb, slzy, křik a dokonce i těhotné ženy či ženy, které jsou těsně po porodu.

 

  • Život bource morušového

 

Málokdo má to štěstí, že tohoto motýlka uvidí v jeho dospělém stádiu. Bourec má bílé až krémové zbarvení a jeho tělíčko je pokryto jemným chmýřím. Sameček a samička se od sebe velikostně liší. Samička může být až 3x větší. Dospělí jedinci nemají vyvinuté žádné ústní ústrojí, což znamená jediné - nemohou příjimat potravu.

 

Jakmile se bourec morušový stane dospělým jedincem, je jeho jedinou úlohou reprodukce. Během jediného dne se rozmnoží, pak samička naklade světle žlutá vajíčka do dvou dní a poté i se samečkem umírá. Vajíčka jsou velká asi 2 mm a jedna samička jich dokáže naklást až 400 kusů.

 

Z vajíček se pak vylíhnou tmavě zbarvené housenky, které je až nemožné nasytit. Spořádají obrovské množství listů, ale jsou to velice vybíravé housenky, neboť se živí pouze listy moruše (morušovníku). Naštěstí se tento strom pěstuje snadno a vyskytuje se skoro všude.

 

Po 30 až 35 dnech se housenka asi 30 krát zvětší a její váha se znásobí 9000 krát. Poté se její zbarvení změní na světlejší a začne si vyrábět kokon ze svých slinných žláz. Tyto žlázy vypouštějí speciální tekutinu, která na vzduchu ztuhne a vytvoří tenké, ale pevné vlákno. Po 2 týdnech pak z kokonu vyleze dospělý motýl.

 

Hedvábí se vyrábí právě z těchto kokonů, ale nesmí být porušené, proto se sbírají hned, jak se tam housenka zakuklí. Pak se vystaví určité teplotě a tím se zahubí i housenka uvnitř.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies