Bostonský teriér

Bostonský teriér je velmi inteligentní, energický, odvážný, sebevědomý pes, který se velmi snadno cvičí. Je vhodný i pro rodiny s malými dětmi.

Bostonský teriér

Z historie plemene

Bostonský teriér byl vyšlechtěn ve 2. polovině minulého století v USA. Vznikl křížením kříženců buldoků s bílými anglickými teriéry. Připouští se i možnost křížení s bulteriéry, boxery, pitbulteriéry a jinými bojovnými psy. Zprvu se toto plemeno označovalo jako Americký bulteriér, na žádost chovatelů bylo přejmenováno na Bostonský teriér, na počest města Boston, ve kterém se toto psí plemeno zakořenilo.

Bostonský teriér - povaha

Bostonský teriér je velmi inteligentní, energický, odvážný, sebevědomý a pracovitý pes, který se velmi snadno cvičí. Občas bývá přiměřeně ostrý, ve většině případů je ale velmi přátelský. Je naprosto oddaný svému pánovi a jeho rodině. Dobře se snese s malými dětmi i ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Přesnou výšku standart FCI neuvádí.

Váha:

Plemeno se většinou dělí do 3 tříd:

  1. lehký - do 6,8 kilogramů
  2. střední - 6,5 až 9 kilogramů
  3. těžký - 9 až 11,35 kilogramů

Srst:

Toto psí plemeno má krátkou, hladkou, lesklou a jemnou srst. Zbarvení je černé s bílými odznaky, žíhané s bílými odznaky, které musí být rovnoměrně rozděleny. Ideální je bílý čenich, bílá lysinka na hlavě, na krku, na hrudi, na hrudních končetinách a na spodku pánevních končetin. Přípustné je i tygří zbarvení s pravidelně roztroušenými bílými znaky.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Hlava:

Lebka je kvadratická, s plochým temenem, bez vrásek, strmé čelo.

Krk:

Krk je mírně klenutý, nese elegantně hlavu a harmonicky přechází v plece.

Oči:

Oči jsou velké a kulaté, tmavé, daleko od sebe. Oči mají inteligentní výraz.

Nos:

Nos je černý, vyvinutý, chřípí má dobře otevřená.

Uši:

Uši jsou malé, nesené vztyčeně.

Ocas:

Ocas je nasazen nízko, krátký, jemný a zužující se, rovný nebo stočený. Nesmí být nesen nad horizontální linií.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky za každého počasí. Dožívá se průměrného věku 13 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies