Borůvky, jak je pěstovat?

Kdysi existovala jen jediná možnost, jak si dopřát tyto lahodné modro-fialové plody. Museli jste jít do lesa a tam si je nasbírat.

borůvky

Dnes už je tomu naštěstí jinak. Na to, jak si borůvky uměle vypěstovat, přišli vědci až na začátku 20. století. Můžete si je vypěstovat téměř všude. Borůvkové keře jsou odolné proti chorobám i škůdcům a dokonce se z jejich plodů můžete těšit až 20 let.

Jaké jsou ideální podmínky pro pěstování borůvek?

Borůvky vyžadují slunné stanoviště hlavně v období, kdy dozrávají. Borůvkám svědčí kyselejší půda, jež má pH hodnoty v rozmezí 4,09 - 5,0. Půda by neměla být příliš podmáčená. Vyhýbejte se proto různým dolíkům, ve kterých se bude hromadit voda. Pokud chcete zabránit tomu, aby byla půda přemokřená, vybudujte si na borůvky vyvýšený záhon.

 

Jestli chcete odtok vody ještě něčím podpořit, zkuste do půdy přimíchat rašeliník, který absorbuje až 20x více vody, než je jeho objem. Musíte to ale pořádně zvážit, protože škodí životnímu prostředí a také to není žádná levná záležitost. Jestli nechcete zbytečně škodit životnímu prostředí, raději vybudujte vyvýšený záhon ze dřeva.

 

Borůvky v záhonech neuvěřitelně prospívají. Stačí pro ně postavit záhon široký 1 m, který je zvýšený alespoň o 20 cm. Pro borůvky si můžete vyrobit krabici z prken, která by měla být 25 cm široká a 150 cm dlouhá.

Sázení borůvek

Kupujte jen sazeničky, které jsou staré minimálně 2 roky. Pokud zvolíte mladší sazenice, nemusíte se dočkat plodů tak rychle, jak je to u 2 až 3 let starších sazenic. Keře byste měli sázet na jaře, aby pak ovoce dozrálo na konci léta.

 

Před samotnou výsadbou je zkuste ještě v květináči poťukat klouby prstů nebo je trochu pomačkat. Lépe se tak uvolní kořeny. Nakonec poklepejte i na dno a pak rostlinu opatrně vyjměte.

 

Nedržte ji ale za stonek, jinak můžete poškodit kořenový systém. Jednotlivé keře by mezi sebou měly mít minimálně 30 cm volného prostoru. Když je zasadíte blíže k sobě, vytvoříte tím jednolitou zelenou stěnu, když dále, tak keře porostou samostatně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies